Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Asgari Ücrete Ara Zam Olmayacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asgari Ücrete Ara Zam Olmayacak
Son iki yıldır yüksek enflasyon nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yıl ortasında ara zam yapılan asgari ücrette 2024 yılında ara zam yapılmayacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı.

Yüz binlerce çalışanın merakla beklediği asgari ücrette işçiler ve işverenlerin gözleri asgari ücret görüşmelerine çevrildi. Son iki yıl içerisinde yılda çift zam yapılan asgari ücret rakamları için 2024 yılı yol haritası da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasıyla ortaya çıktı. Asgari ücret konusunda açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gerekli adımları attık bundan sonra da vatandaşlarımızı enflasyona ezdirmeyeceğiz” dedi. 2024 Yılı asgari ücret oranı hakkında açıklama yapmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan tek yetkilinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan olduğunu söylerken 2024 yılı asgari ücretiyle ilgili de Bir seferde verilecek olan zamla bu iş biter” ifadelerini kullandı.

Asgari ücret zammı konusunda açıklama yapan bakan Işıkhan ise; “Temmuz ayında olduğu gibi ilkemiz yine enflasyona ezdirmemek. Asgari ücret zaten hep yılda bir kereydi biliyorsunuz. Yine tek zam olacak şekilde çalışıyoruz. Geçen Temmuz ekstraydı. O da Sayın Cumhurbaşkanımızın öngörüsüyle ihtiyaç duyulduktan sonra oldu. Ama ihtiyaç hâsıl olursa bir araya gelinebilir. Gelecek yıl inşallah enflasyonda gerileme olacak. Temmuzda ikinci bir toplantı yapmayacağız, ikinci zamma gerek olmayacak diye düşünüyoruz. Tüm parametreler iyi gidiyor” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda tek zam ile yılı tamamlayan ancak son iki yıldır Temmuz aylarında yapılan asgari ücret düzenlemeleriyle ara zam alan Asgari ücretliler ara zammın gerekli olduğunu savunurken işverenler sürekli yapılan zamlar maliyetleri artırdığından enflasyonu olumsuz etkiliyor diyerek zammın geçmiş yıllardaki gibi tek seferde yapılması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Asgari ücret rakamları son iki yıldır ara zamlarla birlikte yıllık planların çok ötesine geçerek maliyet hesaplarını altüst ediyor. Bun artış tepeden tırnağa tüm ürünlerin beklentilerin üzerinde artmasına neden oluyor. Asgari ücrete ek olarak sigorta primleri de bu zamlara eklendiğinde bir işçinin maliyeti yılbaşındaki hesapların çok üzerine çıkıyor. Enflasyondaki beklenmeyen artışlar karşısında hükümetimiz işverenlerin de bir süre taşın altına elini koymasını ve bu zamların verilmesini istedi. Bizlerde ortak komisyonun belirlediği rakamlarda uzlaştık. Sonrasında yaşanan sıkıntılara rağmen işsizlik oranını artırmamak için tüm sınırlarımız zorladık. Ancak bunun bir süre böyle devam edeceğini her zaman söyledik. Cumhurbaşkanımız bu sene için olumlu bir açıklama yapmış. Yıl içerisindeki asgari ücret konusunda bu işin tek seferde çözüme kavuşturulması piyasalar tarafından da olumlu karşılandığı gibi bizlerin üretim maliyetlerimizi tam olarak çıkartmamızı sağlayacaktır. Zaten yapılan ara zamlar sonrasında market raflarındaki ürünler daha fazla arttı ve kiradan tüm giderlere kadar yapılan zamlar asgari ücretlinin bir yıl öncesini aramasına neden oldu. İnşallah işçi ve işvereni mağdur etmeyecek bir rakam açıklanır” derken işçiler de yapılacak zam ve zam sonrası piyasaların kontrol altına alınması gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son yıllarda asgari ücret rakamlarına ara zam verildi ve bu beklenti her sene olmaya başladı. Cumhurbaşkanımız bu konuda zammın geçmiş yıllardaki gibi tek sefer verileceğini ve ara zam yapılmayacağını açıklamış. Bu konuda bizler bu kararı desteklerken açıklanacak olan rakamın piyasa şartlarını karşılamasını bekliyoruz. Asgari ücret ile çalışanların tamamına yakını dar gelirli hemşerilerimiz. Aksaray’da sadece kira oranlarına 4-5 kat zam yapıldı. Marketlerde durum farklı değil. Şimdi 2024 asgari ücret zammı bekleniyor. Bu zam açıklandığında hemen etiket fiyatları değiştirilecek. Asgari ücretli Şubat ayında alacağı maaşın mağduriyetini1 Ocak’ta yaşamaya başlayacak. Cumhurbaşkanımız ve Devlet büyüklerimizden kira rakamları başta olmak üzere diğer zorunlu ihtiyaç maddeleri konusunda acil bir çare bulmalarını bekliyoruz. Bizler zamdan çok artan fiyatlardan perişan olduk. Asgari ücrete yapılan her zam sonrası alım gücümüz artması gerekirken düşüyor. Asıl bu işe bir çözüm bulunmalı” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Çıkan kavgada 1 kişi bıçakla ağır yaralandıÖnceki Haber

Çıkan kavgada 1 kişi bıçakla ağır yarala...

Dinçer “Belediye Olarak Engelleri Ortadan Kaldırmak İçin Tüm Çalışmaları Yapıyoruz”Sonraki Haber

Dinçer “Belediye Olarak Engelleri Ortada...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar