TÜİK verilerine göre 30 Mayıs itibariyle Aksaray’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 158 bin 797’ye ulaştı.
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu illerdeki trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtlarıyla ilgili verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre 30 Mayıs 2024 tarihi verilerine göre Aksaray’da trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı 158 bin 797’ye ulaştı.
TR 71 bölgesinde kendisine denk olarak kabul edilen Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında en fazla motorlu kara taşıtına sahip olan Aksaray’da kayıtlı araçlar ise cinslerine göre;
Otomobil: 78 Bin 664
Traktör: 23 Bin 980
Motosiklet: 23 Bin 296
Kamyonet: 21 Bin 667
Kamyon: 7 Bin 608
Minibüs: Bin 500
Otobüs: Bin 434
Özel amaçlı araç: 648 şeklinde sıralandı.
TÜİK tarafından açıklanan verilerdeki motorlu kara taşıtları Aksaray’da tescil edilen araçları kapsadığından başka illerde tescilli olan (68 Plaka dışında) ancak Aksaray’da olan araçlarında eklenmesiyle Aksaray trafiğindeki araç sayısının çok açıklanan rakamın üzerinde olduğu tahmini yapılırken her ay hızlı bir şekilde artan araç sayısı konusunda yetkililerin il geleceği ile ilgili tedbirlerini acil almaları gerektiği yönünde görüş bildiren vatandaşlar açıklamalarında; “Aksaray trafiğinin durumu ve şehir merkezinin yapısı ortada. Ne yapılırsa yapılsın bu trafik kültürü ile bu soruna kesin bir çözüm bulunacağını düşünmüyoruz.
Ancak TÜİK tarafından açıklanan veriler şehir için bir trafik çalışması gerektiğini ortaya koyuyor. Merkezdeki otopark sorunu her ay yeni boyutlara ulaşıyor. Cadde ve sokakların durumu da ortada. Artık bu şehir merkezi bu yükü taşımaya yetmiyor. Merkez tek alanda sıkıştığından herkes bu alana araçlarıyla girmeye çalışıyor. Hal böyle olunca sıkıntılı olan merkez trafiği içerisinden çıkılmaz bir hal alıyor.
Yaz aylarında gurbetçi hemşerilerimizin de bu trafik akışı içerisine eklenmesiyle trafik sorunu en üst düzeye çıkıyor. Artık il genelinde trafik tedbirleri araç sayısına göre yeniden gözden geçirilmeli. Sadece trafik polislerini akşama kadar bazı cadde ve sokaklarda bırakmakla bu sorun çözülemez. Gerekiyorsa artık kent merkezindeki meydandan başlayarak belediyenin bittiği alana kadar artık araç trafiğine izin verilmemeli. Diğer alanlar olan Ankara, Kalealtı, Eski Sanayi Caddelerinde durmak ve duraklamak kesinlikle yasak olmalı. Merkeze büyük kamyon ve TIR araçlarının giriş çıkışlarının belirli saatlerde girmelerine izin verilmeli ve bu araçların parklarına izin verilmemeli. TÜİK aslında “çok aracınız var gurur duyun” diyerek bu verileri paylaşmıyor. TÜİK “Bu konuda tedbirlerinizi bir an önce alın” diyerek bu verileri açıklıyor” dediler. (Haber: Elif BUDAK)
Yorum Yazın