Hazine ve Maliye Bakanlığının son yaptığı çalışmalarına göre kuyumculardan 185 bin liranın üzerinde işlem yapanların 1 Ocak tarihinden itibaren kimlik ibraz etmeleri zorunlu olacak.
Son yılların en büyük ekonomik kriziyle mücadele devam ederken hazine ve maliye bakanlığı kuyumcuları da mercek altına alıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığınca 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren kuyumculardan 185 bin liranın üzerinde alım ya da satım yapan herkes kimlik ibraz etmek zorunda olacak.
Bildirilen kimlik bilgileri ile yapılan alım ve satımlarda bu sayede kayıt altına alınmış olacak. MASAK tarafından geçtiğimiz yıl içerisinde uygulamaya alınan ve limit olarak 2024 yılı için belirlenen 185 bin limiti güncellenmemesine rağmen cezası olmadığından uygulanamıyordu. Yapılan düzenleme ile ülke genelinde günlük milyonlarca dolarlık bir ticaretin döndüğü sektördeki işlemlerin kayıt altına alınması ve mali suçlar ile kayıt dışı para aklama olaylarının da önüne geçilmiş olacak. 2025 Yılı için 185 bin limitinde şu ana kadar bir artış yapılmazken kimliksiz işlem yapanlar ağır cezalar ile karşı karşıya kalacak.
Vatandaşlar “Bu Çözüm Değil ki”
Düzenleme hakkında konuşan Aksaraylı vatandaşlar altın ve mücevher alım satımlarında fiş ve fatura kullanılmadığını ve bu 185 bin sorununun da bir şekilde çözülebileceğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “185 Bin liranın üzerindeki altın alım satımlarındaki kayıt işlemi iyi olur. Bu sayede kimin ne alıp sattığı da kayıt altında olur. Düşünce güzel ama bizim ülkemizde bunun uygulanabilmesi mümkün değil. İnsanlar altını yıllardır en güvenilir yatırım aracı olarak görüyorlar. Bu nedenle ufak tefek birikimler ile yüklü birikimlere ulaşıyorlar. Yarın bir gün ev veya araba almak için bu altınları bozduracak olanlar bu sefer de bu paranın kaynağını açıklamakla uğraşacaklar. Limit çok düşük tutulmuş, bu yüzden bir evden 3 kişi gider ve aynı sarrafta 180 binlik 3 işlem yapar, sonrasında başka bir sarrafta 3 işlem daha yapar. Bu şekilde bu sorunu herkes aşabilir. İnsanların birikimleri konusunda araştırmaya girmek yerine sarrafların kayıt altına alınması, ellerindeki altın miktarlarını kaydettirmeleri ile artık altın ve mücevher gibi ürünlerinde vergi sistemine kaydedilmesi daha uygun olur. Yapılan düzenleme bu nedenle uygulanamaz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın