İl Genelinde 12 farklı yerleşim bölgesindeki tarımsal alanlarda çalışan mevsimlik tarım işçilerinin sorun ve ihtiyaçlarının giderilmesi ile ilgili yürütülen çalışmalar Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu başkanlığında yapılan toplantıda değerlendirildi.
İl Özel İdaresi Toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Yardımcıları, Kaymakamlar ve ilgili birim müdürleri katıldı. Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Mahmut Akkuş’un mevsimlik tarım işçileri ile ilgili bakanlıkça uygulamaya alınan çalışmalar ve Aksaray’da gerçekleştirilen hizmetler, tarım işçilerinin sayıları, yerleşim yerlerinde yapılan altyapı hizmetleri ve genel durum ile ilgili yaptığı bilgilendirme sunumu ile başladı.
Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı "Mevsimlik Tarım İşçileriyle ilgili 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi" Resmi Gazete'de yayımlandığını genelge ile tarım işçisi olarak çalışmak için bulundukları illerden başka illere gidenlerin ve ailelerinin bu süreçte yaşadığı sorunların giderilmesine yönelik yapılacak çalışmaların usul ve esaslarının belirlendiğini söyledi. Toplantıda bu doğrultuda kurum ve kuruluşların yapması gereken çalışmalar ve eylem planı değerlendirdiklerini söyledi.
Vali Kumbuzoğlu; Aksaray, Nevşehir Niğde illerini kapsayan Mevsimlik Tarım İşçileri Durum Tespit raporuna göre 2024 yılında bu illerdeki tarımsal alanlarda çalışmak için gelen mevsimlik tarım işçilerinin aileleri ile birlikte yaklaşık 10.000 kişilik bir nüfus oluşturduğunu, Aksaray’da ise 2024 yılında 485 çadırda aileleri ile birlikte toplam 2.066 tarım işçisinin 12 farklı yerleşim yerlerinde konaklama yaptığını belirtti.
Tarım işçilerinin geçici yerleşim alanlarındaki çadır yerleşkelerinin düzenli olmasının önemini belirten Vali Kumbuzoğlu bu noktada belirlenen yerleşim alanları dışında yeni bir yerleşim alanı oluşturulmayacağını bu konuda gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti. Aksaray’a gelen işçilerle ve aileleri ile yaptıkları görüşmelerde de ihtiyaç ve eksikliklerle ilgili bilgi aldığını kaydeden Vali Kumbuzoğlu; İl Özel İdaresi tarafından yapımımı tamamlanan betonarme donatıların ortak kullanım alanının hizmete sunulduğunu söyledi. İlgili birimlerin sağlık, eğitim, dini hizmetler ve diğer alanlarda yerleşim yerlerinde kalan, kadın ve çocuklar için gerekli çalışmaları yaptığını ifade eden Vali Kumbuzoğlu kolluk kuvvetleri ve diğer ilgili kurumların koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceğini aktardı.
İŞKUR Müdürü Mahmut Akkuş da yaptığı sunumunda; Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu’nun daha önce gerçekleştirilen toplantıda 12 mevsimlik tarım işçisi yerleşim yerinde banyo, tuvalet ve çok amaçlı kullanım için prefabrik donatıların oluşturulması, elektrik, su, hijyen gibi sorunların giderilmesine yönelik talimatları ile başlatılan çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Daha önce gerçekleştirilen toplantılarda Aksaray İl Özel İdaresi tarafından planı ve projesi hazırlanan 6 yerleşim yeri için aktarılan ödenek ile Yeşiltepe, Yeşilova ve Yenikent’te mevsimlik tarım işçilerinin kullanımına yönelik betonarme binaların tamamlandığını aktaran Akkuş, Acıpınar, Aratol-Bahçeli ve Sultanhanı yerleşim yerlerinde ise hazırlanan projeler için ödeneğin Çalışma Genel Müdürlüğünden talep edildiğini belirtti.
İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, Aksaray Müftülüğü, AFAD, Tarım ve Orman, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce sahada gerekli çalışmalar yapılırken yerleşim yerlerinde de işçilere ve ailelerine; sağlık taraması, psikososyal destek, dini hizmetler alanlarında hizmet verildiğini ayrıca çocuklara yönelik sinema etkinlikleri ören yerleri ziyareti, sosyal ve kültürel geziler düzenlendiğini ifade eden İŞKUR Müdürü Akkuş, Kaymakamlıklar tarafından da mevsimlik tarım işçilerinin sorun ve ihtiyaçları ile çalışmalar yürüttüğünü bildirdi.
Akkuş; İŞKUR müdürlüğünce Cumhurbaşkanlığı genelgesi kapsamında 2024 yılı METİP Eylem Planı çerçevesinde; çalışma çağında olduğu tespit edilen işçilere alternatif alanlarda iş ve meslek danışmanlık hizmetleri sunulması, mevsimlik tarım işlerinde izinsiz yabancı çalışmayı önleyici ve çalışan yabancılara muafiyet belgesi tanımlamak üzere bilgilendirme ve teşvik faaliyetleri, geçici yerleşim alanlarının, çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik tespit ve faaliyetler, çocuk işçiliği ile mücadele eğitim, bilgilendirme ve farkındalık faaliyetleri, koordinatörlük, koordinasyon ve sekreterya faaliyetlerine yönelik eylem planlarının hazırlandığını ve uygulama çalışmalarının devam ettiğini vurguladı.
Vali Kumbuzoğlu tarımsal alanda çalışan mevsimlik tarım işçilerinin yaşadığı sorunların çözüme kavuşturulması, yaşam şartlarının iyileştirilmesi yönünde yürütülen çalışmaların aksamaya meydan verilmeden devam edeceğini belirterek toplantı katılımcılarına söz vererek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldı. (Basın bülteni)
Yorum Yazın