6 Şubat tarihindeki depremlerin ardından illerdeki yapı stokları ve durumları mercek altına alınırken Aksaray belediyesinin kentsel dönüşüm çalışmaları dışında ildeki kaç binanın risk altında olduğu da sorgulanmaya başlandı.
6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 2 büyük depremin yaraları aradan geçen 20 aya rağmen sarılmaya çalışılırken depremden etkilenen iller Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından adeta yeniden inşa ediliyor.
Bu bölgelerde yapılan çalışmalar çok hızlı bir şekilde ilerlerken yapılan konutlar hızlı bir şekilde hak sahiplerine teslim edilmeye devam ediyor. Depremin etkilemediği ancak deprem riski olan illerde de belediyeler ile ilgili bakanlık tarafından bina stokları kontrol edilirken deprem riski taşıyan iller ile çevreleyen illerdeki riskli yapıların dönüşümü için çalışmalar da hızlı bir şekilde sürdürülüyor.
Kentsel dönüşüm çalışmaların ilk ayağını merkezde başlatan Aksaray belediyesi ile TOKİ işbirliği ile dönüşümü başlatılan bölgede çalışmalar beklenenden hızlı bir şekilde ilerlerken 1999 yılı öncesinde yaptırılan alanlarda ise binaların durumu konusunda çalışmaların ne zaman başlatılacağı ise merakla bekleniyor.
Özellikle Fatih Mahallesindeki toplu konut alanında 1980’li yılların sonunda başlayan kooperatif süreci ile inşa edilen yapıların sağlamlıkları ve zemin durumundan endişe duyduklarını ifade eden vatandaşlar son günlerde ülkenin çeşitli bölgelerinde yeniden başlayan ufak çaplı depremlerden endişe duyduklarını ve binalarının ne kadar sağlam olduğu yönünde bir fikirlerinin olmadığını belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da 1980’li yılların sonunda başlayan kooperatif hamlesi ile inşa edilen ve kurulan Fatih mahallesindeki yüzlerce dairede oturan hiç kimse binasının depremlere ne kadar dayanıklı olduğunu veya zemin konusundaki durumunu bilmiyor. Bu konuda Maraş depremleri sonrası çalışma yapılmasını bekledik ama olmadı. Bazı mahallelerde binalar müteahhitlerle anlaşılarak dönüştürülürken bu mahallelerdeki daire sahiplerinin anlamsız tutumları nedeniyle anlaşma yoluna gidilemiyor. Bu apartmanlar sağlamsa zaten bizler de yeniden yıkılsın da yapılsın demeyiz. Ancak burada bir sorun varsa bu sorunu apartman sakinleri ile gözden geçirip anlaşma yoluyla kendi dönüşümümüzü yaptırabiliriz. Bu konuda belediye de güzel bir teşvik süreci başlattı.
Bu konuda belediyemizden ve üniversiteden Aksaray’daki yapı stoklarının ve zeminlerinin durumlarıyla ilgili bir çalışma başlatılmasını istiyoruz. Haberlerde başka illerde yapı stoklarının kontrol edildiğini ve riskli alanlar için dönüşüm için harekete geçildiğini duyuyoruz. Aksaray’da deprem riski olmasa bile çevre illerde yaşanacak bir depremde Hatay gibi bizler de felaketi yaşayabiliriz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın