Aksaray
DOLAR31.9682
EURO35.0861
ALTIN2417.2

Aksaray’da Faiz Ana Yatırım Aracı Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aksaray’da Faiz Ana Yatırım Aracı Oldu
Merkez bankasının döviz kurunu sabit tutmak adında uyguladığı yüksek faiz politikası vatandaşların ana yatırım aracı oldu. Emlak ve otomotiv gibi alanlara yatırımın tamamen durması il genelinde nakit sıkıntısını artırmaya başladı.

Son yılların en büyük ekonomik kriziyle mücadelenin sürdüğü ülkemizde merkez bankasının döviz kurunun yükselişini önlemek adında uyguladığı faiz politikası amacına ulaşsa da Aksaray’da ticaretin ve nakit hareketinin tamamen durmasına neden oldu.

2024 Yılı başına kadar hareketli olan emlak ve otomotiv piyasasında rüzgâr tamamen tersine dönerken halkın ve büyük işletmelerin nakit varlıklarını faize yönlendirmeleri Aksaray ticaretini tamamen durdurdu.

Yaşanan sıkıntı ve faiz oranları hakkında konuşan emlak sektörü temsilcileri “Vatandaş oturduğu evi satıp faize yatırma derdine düştü” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son yılların en durağan yılını yaşıyoruz. İl genelinde çok sayıda arsa, dükkân ve konut satılık olmasına rağmen deyim yerindeyse piyasada yaprak kımıldamıyor. Az sayıda yapılan satışları duyuyor ve bazılarına da şahit oluyoruz. Son 3-5 aydır yapılan satışların büyük bölümü takas yoluyla yapılan ticaretlerden oluşuyor. Şu anda parasının miktarı fark etmeksizin Aksaraylılar yatırımlarını tamamen faize yönlendirdi. Yatırım yapmak istemiyorlar. Bu yıl içerisinde evini satarak faize yatırıp kiraya çıkanlar bile oldu. Faiz oranlarının bu şekilde devam etmesi daha çok yatırımcıyı bu alana çekeceğinden yakın zamanda inşaat yatırımlarında olumsuz haberleri almaya başlayabiliriz” dediler.

Otomotiv Sektörü “Satan Çok Alan Yok”

Benzeri sıkıntının yaşandığı ve geçtiğimiz yılsonuna kadar altın dönemini yaşayan otomotiv sektöründeki esnaflar da satışların tamamen durmasında faiz oranlarının etkisine dikkat çekerek yaptıkları açıklamalarda; “Geçtiğimiz yılsonuna kadar Aksaray’da da Türkiye’de de otomotiv sektörü çok hareketliydi. Galericiler olarak bazı dönemlerde satacak araba bulamaz duruma gelmiştik. Bu süreçte bizlerden fazla dışarıdaki vatandaşlar kazandı. Bu süreç yaklaşık 2 yıla yakın sürünce fiyatlar da beklenmedik şekilde sürdü. Bazı dönemlerde satışını yaptığımız aracın aynısını kendimiz bile o fiyattan yükseğe almak durumunda kaldık.

Son yıla geldiğimizde faiz politikasının da etkisi ile oto alım satım piyasası tamamen durdu. Halk elindeki aracı satmak için uğraş verirken bizlerde kendi elimizdekini takas yoluyla değiştirerek iş yapmaya çalışıyoruz ama yatırımlar kesinlikle nakde dönmüyor. Çevremizdeki sürekli alışveriş yapan kişiler nakit sıkıntısı olduğunu söylüyorlar ve duyumlarımız yatırımcıların faiz getirisi nedeniyle bankalara yönlendiği yönünde. Yüksek faizin bize olumsuz etkilerinden bir tanesi de, kredi ile araç alacak olanlar bankalara gittiğinde duydukları faiz oranları nedeniyle anında alımdan vazgeçiyorlar. Bu şartlarda il genelinde ticaretin yürüme şansı kalmadı. Aksaraylılar yatırım aracı olarak faizi tercih ettiler ve tüm nakit bankalarda toplandı” dediler. (Haber: E.BUDAK)

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 2
    KIZGIN
Srebrenitsa Katliamı UnutulmadıÖnceki Haber

Srebrenitsa Katliamı Unutulmadı

Ortaköy Yolunda Feci Kaza 2 Ölü 3 YaralıSonraki Haber

Ortaköy Yolunda Feci Kaza 2 Ölü 3 Yaralı

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar