Trafik sorununun her geçen gün yeni bir boyuta ulaştığı Aksaray’da TÜİK’in açıkladığı rakamlar trafik sorunu konusunda acil eylem planı hazırlanması gerektiğini ortaya çıkartıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ülke geneli ile illerdeki motorlu kara taşıtı ile ilgili verilerini açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Aksaray’da trafiğe kayıtlı motorlu kara taşıtı sayısı 159 bin 982’ye ulaştı.
Açıklanan verilere göre Aksaray’daki motorlu kara taşıtlarının dağılımı ise şu şekilde;
Otomobil: 78 Bin 990
Traktör: 24 bin 39
Motosiklet: 24 Bin 14
Kamyonet: 21 Bin 730
Kamyon: 7 Bin 623
Minibüs: Bin 504
Otobüs: Bin 434
Özel amaçlı araçlar: 648 olarak sıralandı.
TÜİK’in açıkladığı rakamlar yalnızca ilde tescil edilen araçları kapsadığından (68 Plakalı) il dışında tescili yapılan ve Aksaray’da bulunan araçların da eklenmesiyle ildeki araç sayısının daha fazla olduğu tahmin edilirken her ay açıklanan ve düzenli olarak artan araç sayısı şehir trafiği konusunda acil eylem planı hazırlanması gerektiğini ortaya çıkartıyor.
Özellikle çarşı merkezi ve bu merkeze çıkan yollar ile merkezin tahliyesini yapan en önemli Cadde olan Eski Sanayi Caddesi konusunda geciken tedbirler şimdiden sorunu büyütürken Aksaraylı vatandaşlar da çarşı merkezinin belirli saatlerde ilk etapta parka kapatılması gerektiğini ilerleyen dönemde de araç trafiğine kesin olarak kapatılmasına kadar radikal kararların zaman kaybetmeden alınması gerektiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da trafik sorununu görmek için TÜİK’in açıkladığı verilere veya çok fazla gezmeye gerek yok. Şehirdeki birkaç cadde de yarım saat olan biteni izlemek Aksaray trafiğinin içerisinde bulunduğu durumu özetlemeye yetecektir. Açıklanan araç sayısına Aksaray dışından gelen araçlar ile gurbetçi hemşerilerimizin araçlarının da eklenmesi ve şehir merkezindeki trafik sorununa kalıcı olarak bir çözüm planı hazırlanmalı. Aksi halde ilerleyen dönemde sıkıntı çok daha fazla olacaktır. Şimdilik kalabalık olan cadde ve sokaklarda parklanmaya kesinlikle izin verilmemeli ve yol kenarındaki parklar kaldırılmalı. İlerleyen dönemde bu araç sayısı bir sayıya ulaştığında da merkez ve merkeze çıkan yollar yalnızca yük indirip bindirecek araçlara belirli saatlerde açılmalı ve sadece yayaların girebildiği bir merkez oluşturulmalı. Eski sanayi caddesi konusunda bırakın tek sıra parkı durmaya bile izin verilmemeli. Çünkü bu caddedeki trafik sorunu diğer tüm cadde ve sokaklarda trafiği olumsuz etkiliyor. Çarşının tek tahliye noktasında trafik 3-5 kişinin sorumsuzluğu nedeniyle istenildiği şekilde akmıyor” dediler. (Haber: Elif BUDAK)
Yorum Yazın