Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde 6 Şubat sonrası küçük çaplı depremler devam ederken illerdeki fay hareketleri ve konut sağlamlığı konularında çalışmalar sürüyor. Birçok ilde deprem konusunda çalışmalar sürerken Aksaray’da meydana gelebilecek veya çevre illerde yaşanabilecek depremler sonrası için ne tür hazırlıkların yapıldığı konusunda kamuoyu açıklama bekliyor.
Son olarak 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 2 büyük depremin ardından 11 ilde yaşanan yıkımın yaraları sarılmaya çalışılırken ülkenin dört bir yanında küçük çaplı depremler devam ediyor. Meydana gelen depremler ile Kahramanmaraş depremleri sonrasında ülke genelindeki birçok il deprem konusunda hazırlıklarını sürdürürken Aksaray’ın deprem konusunda son bir buçuk yılda neler yaptığı ise merak konusu oldu.
1989 Yılında il olduktan sonra hızlı bir şekilde büyüyen ve yapılaşan Aksaray’da pek çok yapının deprem yönetmeli öncesinde yapılmış olması ve Aksaray’ın da deprem bölgesi olmaması açıklamaları ile çok fazla tartışılmayan deprem konusunda son Kahramanmaraş depreminin ardından depremin olmadığı illerde yaşanan büyük yıkımlar Aksaraylıları da tedirgin ederken Aksaray’ı ortadan bölen Tuz gölü Hasan dağı fay hattı da endişeleri artırıyor. Özellikle geçmişte sulu olan ve halk arasında bataklık olarak tabir edilen bazı mahallelerdeki yüksek katlı binaların zemin sağlamlığı başta olmak üzere fay takibinin de yapılıp yapılmadığı ise bilinmiyor. Bu konuda görüşlerini bildiren Aksaraylılar; “Bizler Türk toplumu olarak felaketi yaşayana kadar durur felaketten sonra da suçlu ve sorumlu aramaya başlarız. Bizim ülkemiz kabul etsek de etmesek de bir deprem ülkesi. Bu coğrafyada geçmişte depremler yaşanmış ve ilerleyen dönemlerde de yaşanma riski var. Burada yaşanmasa bile çevre illerde yaşanabilecek bir felaketin nelere sebep olduğunu 6 Şubatta hep birlikte izledik. Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası deyim yerindeyse Hatay yok oldu. Aksaray deprem bölgesi değilse bile Kayseri ve adana gibi illerde yaşanacak deprem buraları da etkileyebilir. Bizim il olduktan sonra yapılan pek çok binamız deprem yönetmeliğine uygun mu yapıldı? Yoksa bu yönetmelikten önce yapıldı ve depreme uygun değil mi? Bunu bilen yok. Bu konuda kimler ne türlü çalışmalar yapmakta. Çevre ve şehircilik bakanlığı kentsel dönüşüm çalışması ile deprem riski nedeniyle yenilenen yerlere büyük destekler veriyor. Bu neden bizim burada yapılmıyor? Veya yapılıyorsa hangi binalar sıkıntılı? Bunların cevapları bu bina sakinlerine verildi mi? Birçok binada özellikle de Fatih mahallesi genelinde kimileri dönüşüme destek verirken yani binalarını riskli görürken kimileri de “Kiracı oturuyor ne olacak” diyerek karşı çıkıyor. Bu konuda bir çalışma yapılıyorsa riskler bina sakinlerine açıklanmalı ve bu binaların yeniden yapımı sağlanmalı. Bu konuda AFAD il müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurum birlikte çalışmıyorsa bunun sebebini de kamuoyuna açıklamalılar” dediler. (Haber: E.BUDAK)
Yorum Yazın