© Aksaray 68 Haber 2021

Yetkililer Uyarıyor “YAK-MA-YIN”

Hasat sezonunun sürdüğü Aksaray genelinde kuru ot ve ekin yangınlarıyla mücadele sürerken Aksaray Valiliği ile Ziraat Odası başkanı çiftçiler ile vatandaşları uyararak “Anız yakmayın”, Yanıcı maddeleri doğaya atmayın” uyarısında bulundular.

Hububat hasadının devam ettiği Aksaray’da son günlerde peş, peşe başlayan kuru ot yangınları ve anız tarla yangınları nedeniyle Aksaray belediyesi başta olmak üzere birçok ilçe, ve belde belediyesi teyakkuzda beklerken yangın olaylarının artması üzerine Aksaray Valiliğinden anız ve ot yangınlarıyla ilgili uyarı yapıldı. Yapılan uyarıda yangına neden olan kişilerin cezasız kalmayacağı vurgusu yapılırken vatandaşlardan da doğaya özellikle de tarım arazilerinin yakınlarına yangın çıkartabilecek şişe, sigara izmariti atılmaması ve yangına neden olacak davranışlardan uzak durulması istendi.

Aksaray Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada; “Ülkemizde ve ilimizde hasat sonrasından sonbahar aylarına kadar olan süreçte anız yangınları görülmektedir. Bazı çiftçilerimiz toprağı daha kolay işleyebilmek için hasattan sonra arazide kalan anızları ateşe vermektedir.

Anız yakmak toprağa zarar verdiği gibi; ateşin yayılmasıyla etrafındaki tarım ve orman alanları ile yerleşim yerlerinin yanarak zarar görmesine insan ve hayvanların hayatını kaybetmesine de sebep olabilir. Diyarbakır ve Mardin illerinde meydana gelen yangın afetinin bir daha yaşanmaması için arazilerde anızları ateşe vermemeli ve yangın çıkartabilecek yanıcı materyalleri doğaya atmamalıyız.

Anız yangınları; toprak içerisindeki faydalı canlılar ve topraktaki organik maddeler yanarak yok olduğu için toprak verimliliği düşmekte, toprakların zamanla çölleşmesine neden olmaktadır. Anız yakılması su ve rüzgâr erozyonunu artırmakta, bu nedenle toprağın en değerli üst katmanları rüzgar ve su ile taşınarak yok olmaktadır.

Anız yakma sonucunda doğal denge bozularak zararlı böcekler ve hastalıklar çoğalmaktadır. Anız yangınlarına engel olmak amacıyla; toprak yüzeyine yakın hububat hasadı yapılmalıdır, geriye kalan anız sap parçalayıcı makineler ile parçalanarak toprağa karıştırılmalıdır. Bu şekilde bir toprak işleme ile anızın toprağa karıştırılması toprağa birçok fayda sağlar ve anız yakmanın doğuracağı zararlar da önlenir.

Anız yakıldığını gören ve duyan çiftçilerimiz, derhal idari ve adli mercilere veya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne haber vermelidir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2024 yılında da 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. (Emre Aykırı Davranış) maddeleri gereğince cezai işlem yapılacaktır” denilirken “Toprak candır, canımızı yakmayın” diyen Aksaray Ziraat Odası başkanı Emin Koçak’ta yaptığı açıklamada; “bizi besleyen, doyuran toprak, on binlerce yılda oluşmuş canlı bir varlıktır. Bir gramında çoğunlukla dünyadaki insan nüfusundan daha fazla canlı barındırmaktadır.

Hasat sonrası tarlada kalan kök ve sapların yakılarak yok edilmesi yöntemine asla başvurulmamalıdır. Toprağı kolay işlemek ve yabancı ot tohumlarının ortadan kaldırılması amacıyla anız yakılması, topraklarımıza, ailemizin ve ülkemizin geleceğine büyük zarar vermektedir. Anızın yakılmasına bağlı olarak, toprağın organik maddesi yok olmakta ve toprağın önemli biyolojik, fiziksel ve kimyasal özellikleri zarar görmektedir. Doğal dengeyi bozan anız yakma birçok canlının beslenme, barınma ve korunma ortamını da yok eder. Anız toprağın geleceği, topraksa bizim geleceğimizdir. Anızı yakmak geleceğimizi, bize emanet edilen en değerli varlığımızı yakmaktır” dedi. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER