Yeşildal “Sorun Pazarda Değil, Maliyet Artışlarında”
GÜNDEMSon günlerde halk tarafından en fazla eleştirilen yerlerin başında gelen Pazar tezgahları ve ürün fiyatları konusunda konuşan Kuddusi Yeşildal “Sorun aracılarda değil, işçilik ve diğer kalemlerde” dedi.
Her hafta Perşembe günü Kanal 68 televizyonunda yayınlanan Haydi konuşalım programına konuk olan Aksaray manavlar, balıkçılar ve pazarcılar odası başkanı Kuddusi Yeşildal gazeteciler Nazmi Çalışkan ve Hikmet Recep Turan’ın sorularını yanıtladı.
Özellikle Aksaray’da üretilen ve esnaflar tarafından tercih edilmeyen soru üzerine konuşan Yeşildal; “Aksaray’da yaş sebze ve meyve ekimi artıyor ancak bu ürünlerin profesyonel şekilde pazarlanmasında sıkıntı var. Elbette burada yetişen ürünler buradan tercih edilmeli ama buradaki şartlar diğer illerden gelenden farklı. Örnek verirsek başka bir ilden alınan karpuzda tarladan tüm ürün alınmıyor. Birinci sınıf ürün alınıp geri kalanlar bırakılıyor. Daha sonraki gelen esnafta 2’inci sınıf ürünü tercih ediyor ve ucuz fiyata alıp ucuz fiyata satıyor.
Aksaray’da ise bu durum böyle olmuyor. Tarladaki ürünün tamamını alacaksınız diyorlar. Diğer ürünlerde de benzeri sıkıntılar yaşanıyor. Mesela bir bölgemizde yetişen fasulyeyi esnafımız 25 liraya alıyor ve 30 liraya tezgahına koyuyor. Aynı üreticiler yanınıza gelip 25 liradan aynı ürünü pazarda da satmaya çalışıyor. O zaman pazarcının ürünü elinde kalıyor, satış yapamıyorlar. Bu esnaflar da bu ürünü 20 liraya getirmek 25 liraya satmak için başka illere yöneliyorlar” dedi.
“Pahalılığın Sebebi İşçilik Maliyetleri”
Tarlalardaki fiyatlar ile Pazar tezgahlarındaki ürünlerin fiyat farkları konusunda sorulan soru üzerine açıklamalar yapan Yeşildal; “Son dönemde tarlalarda ürün bedava, Pazar yerlerinde 4-5 katı kar elde ediliyor diye bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Örnek verecek olursak tarladan salçalık domates toplama maliyetiyle 5 liraya çıkıyor. Daha sonra bunun üzerine nakliye, istifleme gibi kimsenin görmediği işçilik maliyeti ve Pazar yerlerindeki işçilik maliyetleri biniyor. Yani bu ürün pazarda halka gelene kadar 6-7 lira aralığını buluyor. Satış fiyatı da zaten bu nedenle 8-10 lira arasında değişiyor. Sanıldığı gibi 1 liraya alınan ürün 10 liraya satılıp 9 lira kar elde edilmiyor. Şu anda bir işçi bin 500 liradan aşağı gelmiyor. Bu işçi yevmiyesinin yanında yemesi ile size kaça mal oluyor. Tarlaya soktuğunuz işçi maliyetini hesaplarsanız o zaman ürün fiyatı ortaya çıkıyor” dedi.
“Balıkçılar Çarşısı İçin Çalışıyoruz”
Son dönemde şikayetlere konu olan ve halkın da talep ettiği balıkçılar çarşısı konusunda da konuşan Yeşildal; “Balıkçılar çarşısı için Aksaray belediyemiz ile görüşmeler yaptık. Esnaflarımızı daha iyi şartlarda çalışmaları için ikna ettik. Hazırlanan proje için en uygun alan olarak hal bölgesi gösterildi. Burada yapılacak projeden sonra merkezde balık sadece dolaplar içerisinden satılacak. Dışarıya tezgah açmak veya bu balıkları pişirtmek gibi imkanlar merkezde olmayacak. Bu Pazar alanından balıklarını alanlar ise bir pişirme alanında ücreti karşılığında bu hizmeti alabilecekler. Bununla ilgili inşallah ilerleyen günlerde belediye başkanımızla bir açıklama yaparız. İlde şu anda 16 adet balık satan iş yeri bulunuyor. Bunlardan 14’ü bu projeye destek veriyor. 2 Tanesi şu anda kabul etmiyor. Bu işletmeler içerisinde birçok da ortak var. Mesela bir dükkanda 9 ortak diğerinde 6 ortak var. Bu sorun inşallah en kısa sürede çözülecek. Kabul etmeyen esnaflarımızla da tekrar görüşmeler yapılacak ama kabul etmezlerse ‘siz burada eski düzen devam edin’ denmeyecek” dedi. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir