Uzmanından Kurban Eti Saklama Uyarısı
GÜNDEMYaklaşan kurban bayramı öncesinde vatandaşların merak ettiği konulardan olan kurban etinin muhafazası konusunda uzmanlar önemli açıklamalarda ve uyarılarda bulundu.
Hava sıcaklıklarında yaşanan artışın kurban etinin muhafaza edilmesinde etkili olduğunu kaydeden Aydın Et İşletmeleri yetkilisi Huzeyfe Aydın kurban kesim aşamalarının önemli olduğunu söyledi. Aydın, “Kurban kesiminde öncelikle kafa kısmı kesilir ve derisi etten ayrılır. Kurbanın iç organları temiz bir şekilde çıkarılır. Daha sonra kurban etinin yaklaşık 4-5 saat erin bir alanda muhafaza edilmesi ve etin kendini toplama aşaması dediğimiz uygulamanın yapılması gerekiyor. Hava sıcaklığının mutlaka kontrol edilmesi ve etin sıcak yerde muhafaza edilmemesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı. Dinlenen etin parçalama işlemi yapıldıktan sonra saklama aşamasına geçilmesi gerektiğini belirten Aydın, “Kurban etimizi özellikle sıcak havalarda bozulma durumunu göz önünde bulundurarak kısa sürede soğuk alana almamız gerekiyor. Etimizin güzel olarak kabul edilen kısımları dinlendirme işleminin ardından kullanılacak ölçülere göre parçalanıp saklanmalıdır. Vatandaşlarımız genellikle saklama yöntemlerinde buzdolabı poşeti kullanıyor. Bunları kullanmasında bir sakınca görmüyoruz. Çünkü vatandaşlarımız kendi kullanım alanına göre saklama yapıyor. Kurban etlerinin dinlendirildikten sonra buzluklarda kullanım ömrü uzun olur. Ancak suyunu verdikten sonra etin ilk lezzeti kalmaz. Vatandaşlarımızın etlerini saklasa bile kısa zamanda tüketmesini öneriyoruz. Etin ilk aroması kalmadığı için etlerin tüketiminin kısa sürede yapılması daha yararlı olacaktır.” şeklinde konuştu. Kurban bayramında yoğunluk yaşanan kıyma çektirme işlemlerinde kilogram fiyatının 10 lira olmasını beklediklerini aktaran Aydın, kurban bayramında et saklaması konusunda vatandaşların dikkatli olmasının altını çizdi. (Haber: S. OLGUN)
İlginizi Çekebilir