© Aksaray 68 Haber 2021

Uzmanından Çiftçilere Bilinçli Gübre Tavsiyesi

Nüfusunun yüzde 80’inin tarım ve hayvancılık ile geçimini sağladığı tarım şehri Aksaray’da, tarımsal alanda yaşanan sorunların başında gübre fiyatları yer alıyor. Yaşanan girdi maliyetlerinden olumsuz etkilenen çiftçilere bilinçli gübreleme konusunda bilgiler veren zirai uzman Ahmet İn, az maliyetle verimliliğin arttırılması konusunda önemli noktalara temas etti.

Aksaray’da tarımsal üretimin can damarı olan gübreleme işlemi ile ilgili önemli bilgiler veren zirai uzman İn, “Aksaray’da şu anda 4-5 yıldır çiftçilerimiz bilinçli olarak gübreleme işi yapmaya başladılar. Bilinçli gübreleme dediğimiz olay gübre verilmeden evvel tüm arazilerde toprak analizinin yapılması ve yapılan toprak analizlerinde toprakta hangi besin ve bitki elementi eksikse o elementi toprağa vermek gerekiyor. Biz buna doğru gübreleme diyoruz. Sebze ve meyve fiyatlarında düşüşün yaşanmamasında ilk rolü oynayan gübre ve ilaç fiyatları yer alıyor. Şu anda gübre fiyatları geçen yıla oranla yüzde yüze yakın zamlı satılmakta. Örneğin bu gübrelerin ham maddelerinin tamamı dış ülke bağlantılı ithal edildiği için fiyat orada ki bazına göre burada yapılan ya da üretilen ürünlerin fiyatına yansıyor. Bu sebeple sebze ve meyvede bu yıl artış biraz daha fazla. Önceden çiftçilerimiz dekara 30-40 kilo gübre atarken şimdi onu yarıya düşürdü. Bu da alınacak ürünün verim ve kalitesinin azalacağına işarettir. Çünkü ürün yeterli olarak besin elementi alamayacak” dedi.

“Fiyatlar Çiftçinin Belini Büktü”

İlaç ve gübrede yeterli destek verilmediğini ifade eden Ahmet İn; “Hükümetimiz bu yıl ilaç ve gübre desteğini biraz daha arttırdı ama yeterli değil. Mesela 2022 yılı mazot gübre desteği adı altında 122 lira olarak açıklandı ama 122 lira dekarına bırakın gübre almayı traktörle toprak işlemeyi bile yapamazsınız. Çünkü toprak hazırlığı tarımsal üretimde çok önemli bir noktada bulunuyor. En az 2-3 kez işlemek gerekiyor. 2-3 kez işlemede traktörle yapılması gerekiyor. mazotun litresi de şu an 26-27 lira, bu durumlar üretilen ürünlerin maliyetine yansıyor. Maliyet arttıkça fiyatlar artıyor. fiyatlar arttıkça da vatandaşın alım gücü düşüyor. Mesela bizim “üre” dediğimiz yüzde 46 azot içeren bir ürünümüz var. Biz bunu diğer gübrelerin imalatında da ham madde olarak kullanıyoruz. Maliyeti ton başına 13 bin 500 liraya kadar çıktı. Yani neredeyse yüzde 50 zam geldi. Şu an çiftçiler tarafından gübre talebi durduğu için bizde üretimimizi şu an için durdurduk. Bu durgunluk mayısa kadar sürer” ifadelerini kullandı.

“Tarımsal Üretimde İlk Sıralardayız”

Aksaray üretilen tarımsal ürünler hakkında bilgiler veren Ahmet İn “Pancar Aksaray’da üretim olarak önde, sonra Eskil ve Sultanhanı bölgesinde bulunan yoncalar var onlarda kurutulup yurtdışına ihraç ediliyor. Sonra kabak çekirdeği ve çerezlik ay çekirdeğinde de Aksaray Türkiye’de ilk 10’a giriyor. Türkiye’de patates üretiminde Aksaray 6’ncı veya 7’nci sırada” dedi.Zirai uzman İn, son olarak ilaçların insan sağlığına etkileri hakkında “Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ürünler üzerinden sürekli olarak numune alıyor. Eğer ürünlerin halk sağlığına bir zararı varsa üretim yasaklanıyor ve ürünler toplatılıyor. Ben Tarım ve Orman Müdürlüğünden emekliyim bizim burayı ayda bir sefer denetliyorlar. İl Tarım Müdürü Bülent Saklav, sürekli olarak çiftçileri destekleyip onları organik tarıma yöneltmeye çalışıyor. Organik tarımda kimyasal ilaçların hiçbiri kullanılmıyor” dedi. (Haber/fotoğraf: Stj Muhabir Canan A)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER