“Üreticilerin Sesine Kulak Verin!”
GÜNDEMAksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök yem fiyatlarındaki artışın et üreticilerinin belini büktüğünü belirterek üreticinin sesine kulak verilmesi gerektiğini söyledi.
“Et Üreticisinin Beli Büküldü”
Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök son günlerde artan yem fiyatlarının üreticiyi sıkıntıya soktuğunu söyleyerek devlet desteğinin şart olduğunu vurguladı. Özkök yem fiyatlarının artışı ile ilgili yaptığı açıklamada; “Bizler ülkemiz ve ilimizi ekonomisine katkı sağlayabilmek için besicilik yapıyoruz. Fakat şu anda çok zarar ediyoruz. Zararımızın karşılanabilmesi için devletimizden destek bekliyoruz. Bizler et üreticileri olarak sesimize kulak verilip sorunlarımızın en kısa zamanda çözüme kavuşmasını istiyoruz. Artan yem fiyatları üreticinin belini büküyor. Et fiyatları da buna bağlı olarak artıyor ama et fiyatları düşünce yem üreticileri fiyatları aşağıya çekmiyor. Et üreticileri dana kesimini 42 liradan yapıyor 135’ten 150 liraya kadar da yem alıyoruz. Et fiyatlarındaki artıştan yem üreticileri fırsatçılık yapıyor. Onlarda fiyatı yükseltiyor fakat et fiyatları düşünce geri yem fiyatlarını düşürmüyorlar. Üreticiler olarak bizler zarar ediyoruz ve mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz. Bizler et üreticileri olarak yerli üretime katkı sağlayıp ülke ekonomisinin yararı için uğraşıyoruz. Yem üreticilerinin bu fahiş fiyatlarına bir ‘dur’ denilmesi gerekiyor. Fırsatçılık yaparak kendi kafasına göre zam yapılmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Bizler 145 liradan yem alıp da bu hayvanları besleyemeyiz. Eğer bu şekilde yaparsak kendi geçimimizi sağlayamayız. Yemcilerin insafa gelmesi gerekiyor. Bu yıl idare etsek de önümüzdeki yıl için hayvan üreticileri tedirgin. Gelecek yılda bu sıkıntılar yaşanırsa üretici kalmaz ve et sıkıntısı ülkemiz için sorun olur. Yetkililerimizden bu konunun çözümü ile ilgili bizler de bir destek paketi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Kurbanda Tercihiniz Yerli Olsun”
Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Özkök kurban fiyatlarının geçen yıla göre artışta olduğunu ancak vatandaşı etkileyecek bir artış olmadığını belirterek Aksaray’da kurban sıkıntısının olmadığını söyledi. Özkök kurban fiyatları ile ilgili “Bu yıl kurban fiyatlarımız geçen yıla oranla biraz yüksek. Yine bunu da yem fiyatlarının artış oranına bağlayabiliriz. Ancak fiyat artışı çok yüksek olmadığı için kasaptan alınan ete göre kurban alımı daha uyguna gelir. Kasaptan alınan et 70-75 lira iken biz üreticiler 40 liraya dana kesiyoruz. Kurban sıkıntısının olduğunu da söyleyemeyiz. Üreticilerimiz de yeterince hayvan var. Aksaraylı vatandaşlarımızın da yerli üretim mal almalarını istiyoruz. Çünkü yerli üreticimize destek şart. Destek verelim ki üretimimiz de devam edebilsin. Biz üreticiler vatandaşlarımız için kendimizden önce hayvanımıza bakarız. Bu yüzden de vatandaşlarımızın yerli ürün tercihi konusunda desteğini bekliyoruz.” dedi.
“Kuraklık Üreticiye alarm Veriyor”
Son günlerde kuraklık sorununun alarm vermesinin tüm üreticileri ve vatandaşı etkileyeceğini belirten Özkök Aksaray’ın da yaşadığı kuraklık sorunu ile ilgili; “Bu yıl yaşanan kuraklık da maliyetlerimizi etkiliyor. Tarlada ürün olmayınca doğal olarak fiyatı da yükselir. Arpa, silaj, saman, küspe gibi hayvanlarımızın tükettiği ürünlerin yaşanan kuraklık nedeni ile üretiminin az olması et üreticilerinin de mali zararına yol açıyor. Üretim zincirinde bir ürünün olmaması ya da üretimin az olması bütün yetiştiricileri etkiliyor. Tarlada ürün olmayınca biz de maliyet olarak etkileniyoruz ve üretim yapamıyoruz. Doğal olarak et üretilmeyince et fiyatları artıyor. Fiyat artınca da vatandaşımız mağdur oluyor. Kuraklık tüm üreticileri etkileyen bir sorun ve alarm veriyor. İnşallah kuraklık olmaz ve üretici de vatandaşta rahat bir nefes alır.” ifadelerini kullandı. (Haber/Foto: S.O)
İlginizi Çekebilir