© Aksaray 68 Haber 2021

Üreticiler “Buna da Şükür”

Geçtiğimiz gün açıklanan şeker pancarı fiyatını değerlendiren üreticiler “Diğer tarım ürünlerine bakıldığında şeker pancarı fiyatı beklentilerimizin üzerinde açıklandı” dediler.

Tarım ve hayvancılık kenti olan Aksaray’da hasadı bekleyen son ürün olan şeker pancarında belirsizlik sona erdi. Enflasyon rakamları ve artan maliyetlere göre beklentilerin altında kalan şeker pancarında çiftçiler “Buna da şükür” diyerek açıklanan pancar fiyatının diğer tarım ürünlerine bakıldığında iyi olduğunu ancak artan maliyetlere bakıldığında ise düşük kaldığını belirttiler.

Sadece sulama gideri için bile dekar başına yaklaşık 750 lira gibi bir bedeli aylık olarak ödemek zorunda aldıklarını belirten üreticiler hasattan sonra yeni ekim döneminde tohum, gübre, elektrik ve mazot gibi giderlerin de sabit tutulması gerektiğini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Beklediğimiz pancar fiyatları çok şükür açıklandı. Bu sene diğer tarım ürünlerine açıklanan fiyatlara baktığımızda açıklanan fiyatlara şükür dedik ama giderlerimizin yanında yine düşük kaldı. En büyük sorunlarımızın başında gelen su sorunu nedeniyle aylık dekar başına 750 lira elektrik parası ödüyoruz. Bunun diğer giderleri ile en azından zarar ettirmedi diye seviniyoruz. Pancarın şeker oranına göre de 2 bin 900 liraya kadar çıkacak.

Bu hasat dönemi ile yeni dönem hazırlıklarına da başlayacağız. Sıkıntı da orada başlayacak. Bu açıklanan rakam sonrası giderimizde artarsa o zaman sıkıntı çok büyük olur. Pancar üreticisi olarak diğer ürünleri eken çiftçi arkadaşlarımıza göre daha iyi durumdayız diyebiliriz. Bu sene Yonca, mısır ve pancar fiyatları zamlı açıklanırken ne yazık ki arpa, buğday, çekirdek ve yaş sebze eken üretici arkadaşlarımız büyük zarar ettiler. Açıklanan rakamlarla enflasyon tutulmaya çalışılıyor ama maliyet kalemleri tutulamadığından çiftçinin zararı daha da artıyor. Şeker pancarı için açıklanan rakam beklentilerimizin üzerinde oldu. Bunun sebebi de diğer ürünlere verilen rakamlar bizleri pancar konusunda endişelendirmişti” dediler. (Haber: EBUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER