© Aksaray 68 Haber 2021

Turistleri Getirebiliyoruz Ama KONAKLATAMIYORUZ

Kapadokya’nın açılan kapısı olmasına karşılık turizm anlamında beklenilen atılımın yapılamadığı Aksaray’da yatak kapasitesi başta olmak üzere çeşitli altyapı sorunlarından dolayı beklenilen turizm hamlesi sürekli olarak gecikirken Nevşehir ile aradaki makasta her geçen yıl açılmaya devam ediliyor.

Kapadokya bölgesinin (Aksaray, Nevşehir, Kayseri ve Niğde) en önemli alanlarından birisi olan ve bölgenin açılan kapısı olma özelliği olan Aksaray’da bacasız sanayi olarak adlandırılan turizm hamlesinin gecikmesinden dolayı bölgede Nevşehir, Aksaray başta olmak üzere Niğde ve Kayseri ile aradaki makası her geçen yıl daha da aşmaya devam ediyor.

Yılda sadece Ihlara vadisi ve bölgeye yaklaşık olarak 2 milyona yakın yerli ve yabancı turistin geldiği Aksaray’da turizmin önündeki en büyük engel ise barınma sorunu oluyor.

Gerek yerel gerekse Aksaray dışından yatırımcıların çeşitli şekilde teşvik edilerek yatırıma yönlendirilememesi nedeniyle bölgenin en fazla yatak kapasitesine sahip olan Nevşehir’in çok gerisinde kalan Kapadokya bölgesini sınırlarında bulunduran iller arasında en avantajlı şartlara sahip olan Aksaray’da yaz, kış kullanılacak termal otel, dağ oteli başta olmak üzere merkezdeki birkaç otel dışında bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlere gerekli olan şartların sağlanamamasından kaynaklı olarak “gezi bölgesi Aksaray olurken konaklama ve harcama bölgesi de Nevşehir oluyor” diyen Aksaraylılar; “Aksaray yaz, kış ve doğa turizmi olarak bölgedeki en avantajlı illerden bir tanesi durumunda. Buna bir türlü faydasını göremediğimiz günü birlik ziyaretçilerin merkezi konumuna gelen tarihi alanlarda eklenince beklenilen atılımın bir türlü yapılamadığı ortaya çıkıyor. Tarım ve Sanayileşme alanında önemli bir yere gelen Aksaray ne yazık ki turizm alanında istediği noktaya yatırımlar nedeniyle bir türlü gelemiyor. Tanıtım ve güvenlik anlamında sıkıntının olmadığı bölgeye gelen turistler birkaç ufak tefek sorun haricinde sıkıntı yaşamazken ne yazık ki konaklama ve harcama konusunda Aksaray’a katkı sağlamıyor. Bölgeye gelen turistlerin girdiği turistik alanların gelirleri de ne yazık ki Aksaray’a kalmıyor. Bizler bu konuda gerek yerel gerekse yabancı yatırımcıların bölgeye yatırım yapmalarını sağlamalıyız. Bunun için Aksaray idarecileri ile sivil toplum kuruluşlarına büyük iş düşüyor. Bu konuda yıllar önce kıyas yapılan Nevşehir artık Türkiye’nin denizi olmadan turizm cenneti olan bir ili haline geldi. Bizler ise elimizdeki Tuz gölünü, Hasan dağını ve daha keşfedilmemiş birçok tarihi alanını kullanamıyoruz. Merkezde sürekli olarak yapılan otellerin bölgeye bir katkısı olmuyor. Son olarak da turizm bölgesindeki halkın turizm konusunda eğitilmesi gerekiyorsa o bölgelerde turizm ve otelcilik konusunda eğitim veren kurumların açılması gerekiyor. Hepsinden önemlisi eğitim. Aksaray olarak turizmde bir yere geleceksek sadece devlet kaynaklı yatırımlar ile bu iş olmuyor. Bu Nevşehir’de de böyle başka illerde de böyle. Halk kendisini geliştirirken devlet destekli yatırımlara da zemin açılmalı. Yoksa gelen turist sayısını yılda 2 milyondan 3 milyona da çıkartsak Aksaray’a ne fayda?” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER