© Aksaray 68 Haber 2021

TÜİK Verileri “Sorununuz Büyüyor” Diyor

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aksaray’da tescilli olan motorlu kara taşıtı sayısı 164 bin 661’e yükselirken hızla artan araç sayısı merkez trafiği konusunda acil tedbirler alınması gerektiğini ortaya koyuyor.

Halk arasında TÜİK olarak adlandırılan Türkiye İstatistik Kurumu şehirlerdeki motorlu kara taşıt verilerini paylaştı. 30 Eylül 2024 tarihi itibariyle Aksaray merkez trafiğinde kayıtlı (68 Plakalı) motorlu kara taşıtı sayısı 164 bin 661’e yükseldi.

TR71 bölgesinde kendisine denk olarak kabul edilen Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında bu alandaki liderliğini sürdüren Aksaray’da hızla artan araçların cinsleri ise şu şekilde sıralandı;

Otomobil: 80 Bin 358,

Motosiklet: 26 Bin 826,

Traktör: 24 Bin 275,

Kamyonet: 21 Bin 909,

Kamyon: 7 Bin 663,

Minibüs: Bin 555,

Otobüs: Bin 424,

Özel amaçlı araç: 651

TÜİK’in açıkladığı veriler yalnızca Aksaray’da tescil edilen ve plaka olarak da 68 olan araçları kapsadığından il genelinde olan ancak başka illerde tescil edilmiş olan araçlarla tescili yapılmayana diğer motosiklet tarzı araçlar bu verilerde yer alamdı. Bu araçların da ildeki araç sayısına eklenmesiyle il genelindeki araç sayısının yaklaşık 200 bin sınırına ulaştığı tahmin edilirken TÜİK’in her ay düzenli olarak açıkladığı veriler il trafiği için acil eylem planı hazırlandığını da ortaya çıkartıyor.

Sıkıntılı olan kent merkezi ile şehrin ana arterleri olan Cumhuriyet ile Atatürk bulvarları üzerinde oluşan trafik yoğunluğu konusunda il trafik komisyonunun alacağı karalarla sorunun kısa vadede çözülebileceği düşünülürken yaşanan gecikme ana arterler üzerinde de sıkışmaların başlamasına neden oldu.

Özellikle başka şehirlerde yasak olmasına rağmen mahalle ve sokak aralarında bile rahatlıkla dolaşan tonajlı araçlar ile çözüm bulunamayan Ebulfez Elçibey Caddesi, Ankara Caddesi, Eski Sanayi Caddesi ile Büyük Bölcek Caddelerinde araçlara park yasağı getirilmesinden dijital denetim sistemine geçilmesine kadar birçok çalışmanın ötelenmesinin gelecek için sıkıntıyı içerisinden çıkılmaz bir hale sokacağını belirten Aksaraylılar yaptıkları açıklamada; “Aksaray’da merkez trafiği her geçen gün içerisinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bunun sorumlusu ne yazık ki trafikte kural tanımayan sürücüler ile çarpık yapılaşma. Kent merkezinde artık yollar çekmiyor ve parkların kalıcı olarak kaldırılması gerekiyor. Merkez ile merkeze çıkacak yollara kesin olarak araç parklarının kaldırılması buna kamu kurum ve kuruluşlarının araçları da eklenmeli. Daha önceki yıllarda belediye boyunca park yasaklandı ama belediye araçlarıyla bu cadde yine dolduruldu. Kent merkezindeki trafik çekmezken bu caddelere araç parkının serbest olması kadar düzensiz bir durum olamaz. İlerleyen dönemlerde merkeze araç giriş çıkışlarının da yasaklanması ile artık ana arterlerde her noktaya bir trafik ışığının konmasının da önüne geçilmesi gerekiyor. Diğer yollara trafiği yavaşlatmak için bariyerler yapılmasının yerine yollara inen yayaların önlenmesi de trafik kültürü açısından daha uygun olacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER