TÜİK “Tarımsal Üretimde Maliyet Azalıyor”
GÜNDEMTÜİK verilerine göre Aralık ayında tarımsal üretimdeki maliyet verileri yüzde 0,39’a gerilerken yıllık artış oranı da yüzde 37,01’e düştü.
Tarım ve hayvancılık kenti olan Aksaray için önemli tarımsal üretim verileri TÜİK tarafından açıklandı. 2024 Yılının son ayını kapsayan verilere göre tarımsal üretim maliyetleri son ayda bir önceki aya göre yüzde 0,39 gerilerken bir önceki yıla göre yüzde 37,01 oranında arttı.
Yıllık artış oranının bir önceki yıllara göre gerilediği istatistiklere yansırken üretim yapan Aksaraylı çiftçiler üretim maliyetinin azalmasına karşılık zararlarının devam ettiğini belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Türkiye istatistik Kurumunun verilerine göre önceki yıllara göre maliyetlerdeki artış oranı düşmeye başladı. Bu umut verici bir gelişme, inşallah ilerleyen aylarda bu üretimde kullandığımız ürünleri zamsız ve aynı fiyata almaya devam ederiz.
Bu veriler Aralık ayı verileri olduğundan bu aylarda maliyet için kullandığımız ürünlerin fiyatlarının sabit kalması normal. Ancak ilerleyen aylarda bu ürünlerin fiyatları aynı şekilde tutulabilirse o zaman sıkıntımız elbette daha da azalır. Bu maliyet oranlarına göre bile bizler ürettiğimiz ürünlerden zarar etmeye devam ediyoruz. Tarımsal su kaynağı bulamadığımız için yeraltı su kuyularını kullanmak durumunda kaldığımızdan çok fazla enerji harcamak zorunda kalıyoruz. Bu enerjiyi de yalnızca elektrik veya mazotla sağlayabiliyoruz. Enerji maliyetleri bizim en büyük sorunlarımız arasında. Her çiftçi köylerindeki petrol istasyonlarına borçlu. Bu borçlar mazot olarak yazıldığından mazota gelen her zamda borçlarda haliyle artmaya devam ediyor. Bu konuda yıllardır su projesi bekliyoruz ama bir türlü sorunumuz çözülmüyor. Türkiye’nin başka şehirlerindeki çiftçilerin sorunları bizlere göre sorun bile değil. Onlar tohum, gübre ve işçilik maliyetlerini dert ederken bizler için bu sıkıntılar su sorunu sayesinde ikinci planda kalıyor. Aksaray’da su seviyeleri her yıl daha büyük sorun olmaya başlıyor. Konya ovası üzerindeki tarlalarda çoraklaşma sorunu da devam ediyor. Pancarda uygulanan kota başta olmak üzere ürün teslimleri de büyük sıkıntılar yaratıyor. Ocak ayının ortasına gelmemize rağmen hala Niğde’deki şeker fabrikasına ürün vermeye çalışan üreticilerimiz var. Bunun gibi pek çok sorun ile üretmeye kararlıyız ama artık büyüklerimizden bizlerin sorunları için de bir projeyi hayata geçirmelerini istiyoruz. Her zaman devletimizin yanındayız. Zararına da olsa köylerimizi boşaltmadan üretmeye devam ediyoruz. Üretebilmek adına Orta Anadolu’nun en verimli tarım arazilerinin su ile kavuşturulmasını istiyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir