© Aksaray 68 Haber 2021

TÜİK “Tarım-ÜFE Artışı Sadece %31” Dedi

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu Tarımsal üretimdeki üretici fiyat endeksinin yıllık artışının yüzde 31,09 olduğunu açıkladı.

Halk arasında TÜİK olarak adlandırılan ve açıkladığı veriler ile gündemden düşmeyen Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal üretimdeki üretici fiyat endeksini açıkladı. Geçtiğimiz yılın aynı döneminden bu yıla kadar olan 1 yıllık süreçte atış yüzde 31,09 olarak açıklanırken son bir aydaki artış oranı ise yüzde 2’de kaldı.

TÜİK’ten konu hakkında yapılan yazılı açıklamada; “Tarım-ÜFE'de (2020=100), 2024 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %2,00 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %20,28 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,09 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %52,28 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %1,96 artış, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %1,81 artış ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri; su ürünleri; balıkçılık için destekleyici hizmetlerde %3,51 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre, tek yıllık (uzun ömürlü olmayan) bitkisel ürünlerde %4,10 artış, çok yıllık (uzun ömürlü) bitkisel ürünlerde %2,19 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %1,25 artış gerçekleşti” denilirken tarım ve hayvancılık kenti olan Aksaray’da açıklanan veriler çiftçileri tatmin etmedi.

TÜİK’in ülke genelindeki tüm verileri olumlu açıkladığını ve verilerin gerçekle bağdaşmadığı iddiasında bulunan çiftçiler açıklamalarında; “Üretici fiyat endeksini hangi kriterlere hangi giderlere göre belirliyorlar bilmiyoruz. Bu konuda yıllardır bizlere soran da, fiyat isteyen de olmadı. Ürünlerimizin fiyatları için belirleyici olan bu verileri düşük gösteriyorlar ama bizlerin maliyetleri her geçen gün daha da fazla artıyor. Bu rakam gerçekten çok komik. Bu sene neredeyse tarlasını ekipte zarar etmeyen kalmadı. Bu açıklanan verilere bakıldığında zararlarımız daha da artacak. Bu ilde yer altından su çekiliyor ve tarım yapılmaya çalışıyor. Başka yerlerdeki gibi kaçak trafolar ile sulama yapmıyoruz. Bu çiftçilerin sadece elektrik ve mazota ödediği para üzerinden bir maliyet hesabı çıkartsınlar da bakalım. Yer üstü sulamasına göre fiyat belirliyorlar sonra böyle verileri paylaşıyorlar” dediler. (Haber: Elif BUDAK) 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER