© Aksaray 68 Haber 2021

TÜİK İnşaat Maliyetindeki Artış Sadece “Yüzde 66” Dedi

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu inşaat maliyet verilerini açıkladı. TÜİK’in verilerine göre geçtiğimiz yıla göre inşaat maliyetlerindeki artış yüzde 66,49 ile sınırlı kaldı.

Açıkladığı verilerle birçok kalemdeki fiyat artışlarının belirlenmesinde etkili olan ve verileri eleştirilen Türkiye İstatistik Kurumu inşaat maliyetleriyle ilgili verilerini açıkladı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre inşaat maliyet artışı yıllık bazda yüzde 66,49 ile sınırlı kaldı. Artışta en çok işçilik maliyeti artışı yaşanırken malzeme artışı ise işçilik maliyetinin yarısında kaldı.

TÜİK’in verilerini değerlendiren sektör temsilcileri; “TÜİK her verisinde olduğu gibi çok iyimser bir veri ile açıklama yapmış. Elbette işçilik maliyeti çok fazla arttı ama malzeme fiyatlarındaki artış da denildiği kadar az değil. Bir nalbura gün içerisinde girin bir vatandaş bile en küçük vidanın bile geçen yılki fiyatı ile bu yılki fiyatını karşılaştırabilir. Hemşerilerimizin çok daha kolay değerlendirmesi için evlere yaptırılan bir mutfak dolabının geçen seneki fiyatı ile bu seneki fiyatı arasındaki değişim inşaat maliyetlerini ortaya koyuyor. Bunun aksini inkâr etmek ülke gerçeklerini inkâr etmek anlamına geliyor. TÜİK’in verileri bizim için belirleyici değil ama bu iyimser veriler enflasyon oranını ve maaş zamlarını belirliyor. Bu açıdan memur ve işçiler için önemli. Bizlerin maliyetleri ve konut fiyatları orantılı” derken konut fiyatları konusunda konuşan Aksaraylı vatandaşlar ise açıklamalarında; “TÜİK’in verileriyle inşaat maliyetlerinin uyuşmayacağı konusunda bir sıkıntımız yok. Çünkü hep iyimser veriler görüyoruz. Ancak Aksaray’da konut fiyatlarının geldiği durum artık dar ve orta gelir gurubunun konut rüyasını bile görmesine engel. 1+1 konutlar bile artık hayal duruma geldi. Konut alacak olan orta gelirliler de bu kredi faiz oranları ile bu konutları alamazlar. Böyle devam ederse TOKİ’lerden taksitle ev almak bile dar ve orta gelirliler için hayal olacak” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER