© Aksaray 68 Haber 2021

TÜİK “Acil Önlem Alın Diyor”

Türkiye İstatistik Kurumu her ay açıkladığı motorlu kara taşıtı sayılarına göre Aksaray’da trafiğe tescilli araç sayısı 167 bin rakamını aşarken açıklanan rakamlar Aksaray’ın trafik konusunda acil eylem planı hazırlaması gerektiğini ortaya koyuyor.

Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu Kasım ayı verilerine göre Aksaray’da trafiğe tescilli motorlu araç sayısı 167 bin 109’a yükseldi. Açıklanan rakamlara göre Aksaray kendisine denk olarak kabul edilen Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illeri arasında bu alandaki liderliğini sürdürürken motorlu kara taşıtlarının cinslerine göre dağılımları ise şu şekilde oldu;

81 Bin 345 Otomobil

28 Bin 21 motosiklet

24 Bin 363 Traktör

22 Bin 26 Kamyonet

7 Bin 694 Kamyon

Bin 556 Minibüs

Bin 452 Otobüs

642 Özel amaçlı araç olarak sıralandı. Bu açıklanan rakamlar sadece 68 plaka ile Aksaray’da tescilli olan araçları kapsadığından başka illerde tescili yapılmasına rağmen plakaları değiştirilmeyen araçlarında bu sayıya eklenmesiyle gerçek rakamların çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

TR 71 Bölgesindeki emsal gösterilen illere göre çok fazla aracın bulunduğu Aksaray’da otopark sorunu başta olmak üzere alternatif ulaşım yolları konusunda alınacak tedbirler konusunda ise çalışma yapılıp yapılmadığı konusunda il trafik komisyonundan bir açıklama yapılmazken artan araç hızına göre Aksaray’da kayıtlı araç sayısının 200 bin rakamlarında olduğu tahmin ediliyor.

Özellikle çarşı merkezi ile bu merkeze çıkan yollarda yaşanan yoğunluk ve hatalı parklar trafiğin en büyük sıkıntısı olarak kayıtlara geçerken polis ekiplerinin insan üstü çabaları da bu sorunu çözmeye yetmiyor.

Bu konuda il yönetiminin acil bir çalışma yapması gerektiğini belirten vatandaşlar da yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’da trafik sorunu büyüyor. Bunu tahmin etmek için TÜİK’in verilerine ihtiyaç yok. Yaz aylarında trafik iki katına çıkıyor. Şehir merkezi bu trafiği kaldırmıyor. Bu soruna rağmen hemşerilerimiz de merkezde trafiği içerisinden çıkılmaz hale getirmek adına her şeyi yapıyorlar. İl merkezi konusunda acil tedbirler alınmalı. Merkezde kesinlikle parka izin verilmemeli. Merkezde araçların durmaları veya duraklamaları yasaklanmalı ve otopark olarak kullanılan alanlar da kaldırım olarak yayalara ayrılmalı. Merkeze gelmek isteyenler yaya olarak gelmeli. Her yerde 2-3 sıra araç parkı nedeniyle zaten trafik akmıyor. Ancak Bu konuda artık birileri bir şeyler yapmalı. Sadece 68 plakalı araçların sayısı bile önümüzdeki yıl 200 bini aşacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER