© Aksaray 68 Haber 2021

Tescilli Araç Sayısı 163 Bin 180’e Ulaştı

TÜİK verileri, 31 Ağustos 2024 tarihi itibariyle Aksaray’da tescili yapılan motorlu kara taşıtı sayısının 163 bin 180’e ulaştığını ortaya koyarken Aksaray için acil trafik eylem planı yapılması açısından da büyük önem arz ediyor.

Halk arasında TÜİK olarak adlandırılan Türkiye İstatistik Kurumu ülke geneli ve illerdeki tescilli motorlu kara taşıtlarıyla ilgili verilerini paylaştı. 31 Ağustos 2024 mesai bitim anına göre Aksaray trafiğinde tescilli motorlu kara taşıtı sayısı 163 bin 180’e ulaştı. TÜİK tarafından yalnızca 68 plakalı araçların değerlendirmeye alınması nedeniyle Aksaray trafiğinde açıklanan araç sayısının çok daha üzerinde bir araç varlığı olduğu tahmini yapılırken Aksaray’daki tecilli araçların cinslerine göre dağılımı ise; “79 bin 918 otomobil, 25 bin 934 motosiklet, 24 bin 216 traktör, 21 bin 859 kamyonet, 7 bin 652 kamyon, bin 525 minibüs, bin 427 otobüs ve 649 özel amaçlı araç şeklinde oldu.

TÜİK verilerine göre Aksaray kendisine denk olarak kabul edilen Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale illerinin yer aldığı TR71 bölgesinde motorlu kara taşıtı sayısında liderliğini açık ara sürdürürken TÜİK verileri sıkıntılı olan Aksaray trafiği için acil olarak eylem planları hazırlanması gerektiğini de ortaya çıkarttı.

Her ay düzenli şekilde artan trafiğe rağmen şehir merkezi ve merkeze çıkan yollardaki çarpık yapılaşma ve sürücülerin hatalı park ısrarları şehir trafiğini içerisinde çıkılmaz bir hale getirirken yakın zamanda 200 bin seviyesine gelecek olan araç sayısı konusunda otoparklar başta olmak üzere birçok alanda hazırlık yapılmasının gerekli olduğunu belirten sürücüler; “Aksaray trafiğinin duruma malum. Ne yazık ki geçmişte yapılaşmanın çarpık olması ve çarşının bir alana sıkışmasından kaynaklı olarak ildeki herkes çarşı merkezine ulaşmaya veya bu merkezden çıkmaya çalışıyor. Bu merkezden çıkış konusunda alternatif olmadığı gibi merkeze ulaşım konusunda da çok fazla alternatif yok. Bu nedenle artık çarşı merkezinin alternatifi yapılmalı ve Aksaray’a ikinci bir meydan kazandırılmalı. Bu şehir bu trafiği çekmezken buna sürücü hemşerilerimizin kural ihlallerindeki ısrarları ekleniyor. Canlarının istedikleri yere araçlarını park edebileceklerini düşünenler nedeniyle aksayan trafik uzun süre normal akışını yakalayamıyor. Bu nedenle şehrimizin trafik komisyonu merkez ve merkeze bağlanan yollar konusunda acil eylem planı hazırlamalı ve bu hazırladıkları çalışmayı hayata geçirmeliler. Kimsenin bir yolda 5 dakika deyip durmaya ya da duraklamaya hakkı yok. Onların 5 dakikalık sürelerinde birçok cadde veya sokak arasında trafik yarım saat düzelmeyecek hale geliyor. TÜİK her ay gelen felaketi gösteriyor ama beklenen adımlar bir türlü atılmıyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER