© Aksaray 68 Haber 2021

Tarladaki Fiyatı Bile Cep Yakıyor

Patates hasadının devam ettiği Aksaray’da patates tarlada 8-9 TL arasında alıcı bulurken pazarda fiyatı 15 ile 17 TL arasında satılıyor.

Aksaray’da yakın zamana kadar dağ köylerinde ekilen patates son yıllarda merkeze yakın köy ve kasabalarda da ekilmeye başladı. Yakın zamana kadar Nevşehir ve Niğde illerinde hasat edilen patates artık Aksaray pazarında yer bulamazken Aksaray’da hasat edilen patatesin çevre illerdekilere göre toprağın yıpranmamış olmasından kaynaklı daha kaliteli olduğu ifade ediliyor. Şu anda hasat edilen yerlerde Dekar başına ortalama 3,5 ile 4 ton arasında patates toplanırken bu oran Niğde ve Nevşehir’de topağın yapısı nedeniyle 2 tona kadar düşüyor.

Kış aylarında vatandaşların en çok tükettiği gıda ürünlerinin başında gelen patatesin fiyatı ise bu yıl cep yakıyor. Hasat sezonunda tarlada toptan 8-9 liraya satılan patates Pazar tezgâhlarında ise 15 ile 17 TL aralığında müşteri buluyor. Hasat ve verimliliğe bakıldığında önümüzdeki yıllarda Aksaray’da patates ekimin yaygınlaşması bekleniyor.

Kış mevsimi için toplu patates almak için Pazar tezgâhlarını dolaşan Aksaraylılar patatesin fiyatının pahalı olduğunu söyleseler de kış mevsiminde fiyatların daha da yukarı çıkacak olmasından dolayı alacaklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Kış yaklaşırken hazırlıklarımızın arasında patates ve kuru soğan da var. Bu malzemeleri toplu almazsak kışın ortada kalırız. Kış mevsiminde her şeyin fiyatı çıktığı gibi patatesin fiyatı da çıkacak. Şu mevsimde 3 kilosu 50 lira denilen patates kışın ne kadar olur Allah bilir. Bu fiyat gerçekten pahalı ama çaresiz almak zorundayız. Dar ve orta gelirlinin en önemli besin kaynaklarından bir tanesi. Patates bile şimdiden cebimizi yakıyor, kışın fiyatı nerelere çıkacak merak ediyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER