© Aksaray 68 Haber 2021

Tarımda ÜFE Yıllık Artış %134,06

TÜİK tarımsal üretim fiyat artış istatistiklerini açıkladı. TÜİK verilerine göre son 12 aylık ortalamalara göre artış yüzde 134,06

Türkiye İstatistik Kurumu tarımsal ürünlerdeki üretici fiyat istatistiklerini açıkladı. TÜİK tarafından yapılan açıklamada; “Tarım-ÜFE'de (2015=100), 2023 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %2,32 azalış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %17,72 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,52 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %134,06 artış gerçekleşti.

Sektörlerde bir önceki aya göre, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %2,51 azalış, balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde %0,49 artış ve ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde %3,16 artış gerçekleşti. Ana gruplarda bir önceki aya göre çok yıllık bitkisel ürünlerde %16,56 azalış, tek yıllık bitkisel ürünlerde %0,43 azalış ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde %5,78 artış gerçekleşti” denilirken tarım ve hayvancılık kenti olarak bilinen Aksaray’da verileri değerlendiren Aksaray çiftçileri “Türkiye ortalamasına göre doğru veriler ancak Aksaray’a göre veriler çok iyimser” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Tarım ve hayvancılık konusunda Türkiye’de fikri olmayan kimse yok. Her şeyin fiyatını da desteğini de bu işten anlamayan ama fikri olanlar yapıyor. Türkiye’nin tam ortasında en verimli tarım arazilerinin içerisinde susuz tarım yapmayı öğrenen Aksaraylı çiftçiler olarak yıllardır bölgeye akıtılacak su kaynağını bekliyoruz. Bu su konusu çözülmeden TÜİK’in açıkladığı veya bakanlıktan birilerinin açıkladığı maliyet verileri bölge çiftçilerini kapsamayacaktır. Çünkü tarım ve hayvancılık üretimlerinde su olmazsa olmaz unsurdur. Suyu bu araziye ulaştırmak için anormal şekilde elektrik veya motorin kullanıyoruz. Bu kullanılan enerji giderleri ile fiyatlar iki katından fazlasına yükseliyor. Bu giderler Türkiye’nin neredeyse büyük bölümünde bu kadar çok kullanılmadığından verilere de yansımıyor. Bu verileri açıklayan yetkililer bir kerede bu köylerimizi gezerek üreten çiftçilerden elektrik faturalarını veya petrollere olan borçlarını da sorsalar gerçek verileri ortaya çıkartırlar. Allah’a hamd olsun bu sene bahar yağışları sayesinde çok fazla sulama yapmadık ama ilerleyen süreçte de bunu yapmayacağımız anlamına gelmez. Bizler su istiyoruz demekten bıktık usandık ama sesimizi duyan olmadı. TÜİK’in verileri Aksaray veya Konyalı üreticileri değil sulu tarım yapan üreticileri kapsıyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER