© Aksaray 68 Haber 2021

Tandırlar Karakış İçin Yakıldı

Her yıl güz döneminde kış hazırlıkları kapsamında başlayan kış ekmeği süreci il genelinde başlarken kış ekmekleri köyler başta olmak üzere şehrin birçok noktasında imece usulü yapılıyor.

Aksaray merkez ve köylerinde kış hazırlıklarının en önemli bölümü olan kış ekmekleri için tandırlar yakılmaya başlandı.

Köy ve kasabalar başta olmak üzere şehrin müstakil alanlarında bayanlar tarafından yapılan kış ekmekleri için birleşen kadınlar imece usulü ile her gün bir evin kış ekmeğini yaparken bazı bayanlar da kış ekmeklerine yevmiye ile katıldıklarını ve bu sayede aile bütçelerine katkı sağladıklarını belirttiler.

Ekonomik şartlar nedeniyle bu kışın çetin geçeceğini ifade eden bayanlar açıklamalarında; “Aksaray ve çevresindeki birçok yerde kış ekmekleri yapılıyor. Bizler yufka ekmek diyoruz. Bu ekmek için çalışma geceden başlıyor. Saatler süren hamur hazırlama çalışmalarının ardından tandırlar sabaha karşı yakılıyor. 3-4 kişi sürekli olarak ekmek açarken bir kişi de akşama kadar tandır başında pişirme işlemini gerçekleştiriyor. Belli bir sıraya ulaşan ekmekler evlerdeki korunaklı alanlarda bekletiliyor ve ilerleyen süreçte sulanarak tüketiliyor” dediler.

Yardımlaşma konusunda geçmişe göre çok fazla fark olduğunu söyleyen emekçi bayanlar; “Geçmişte Aksaray’ın her yerinde bu iş imece usulü ile yapılıyordu. Ancak son yıllarda ekmek açmak veya pişirmek ücretli bir iş haline geldi. Birkaç kişi birleşerek ekmeği yaparken mutlaka yevmiye ile bir kişiyi çağırıyoruz.

Ekmek yapılırken tüm konu komşunun da börek ve taleplerine de karşılık veriyoruz. Bu bir gelenek. Yumurtasını alan da, peynirini alan komşularımız kahvaltılarına böreklerini en yakındaki tandırdan götürüyor. Yok olmaması gereken çok güzel bir gelenek. Hem sağlıklı köy ekmeği sofralardan eksik olmuyor hem de yardımlaşma geçmişe göre azalsa da halen devam ettiriliyor. Bir gün yorulsak ta bizler şikayetçi değiliz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER