© Aksaray 68 Haber 2021

Su Tasarrufunu Baltalıyorlar

Kavurucu yaz sıcaklarının etkisi altındaki Aksaray’da Mamasın barajındaki su seviyesi tahminlerin altına düşerken Aksaray belediyesinin su tasarrufu çağrıları şebeke suyu ile bahçe sulayan ve araç yıkayanlar tarafından baltalanıyor.

Türkiye’de en az yağış alan iller listesinde ilk sıralarda yer alan Aksaray’da kavurucu yaz sıcaklıkları nedeniyle su sağlayan Mamasın barajında su yüksekliği son yılların en düşük seviyesine geriledi.

Kurak geçen kış mevsimi nedeniyle beklenen doluluk oranına ulaşılamaması ve yaz dönemindeki hava sıcaklıklarının rekor seviyelere ulaşması ile tahminlerin altına düşen su seviyesi nedeniyle Aksaray belediyesi şehrin genelinde su tasarrufu konusunda çağrılarını arttırdı.

Su tasarrufu ve çözülemeyen su sorunu konusunda konuşan Aksaraylılar; “İçme suyu konusunda 2015 yılında meydanda büyük bir temel atma programı düzenlendi ve Aksaray’ın en az 50 yılık su sorunu ortadan kaldırıldı denildi. Buna rağmen 8 yıldır bu sorun bir türlü çözülemedi. DSİ bu konuda çalışmalarını neden durdurdu? Bunun cevabını beklerken il genelinde su sorunu yaşanmasına rağmen su israfı son sürat devam ediyor. Öncelikle mahalle aralarındaki tatlı su çeşmeleri sabaha kadar akıtılıyor. Halısını yıkayacak olan da, arabasını yıkayacak olan da bir tatlı su çeşmesi bularak burada saatlerce israf yapıyor. Sonrasında ise evlerinde sebze yetiştirmeye çalışan ve bahçeli evleri bulunan kişiler bu bahçelerini sürekli olarak şebeke suyu ile suluyorlar. Merkezdeki hemşerilerimiz ne kadar tasarruf yaparsa yapsın bu israfın önüne geçilmediği sürece sorun bitmez. Birileri tasarruf ederken birileri aynı suyu kullanmaya da devam ediyorlar. Tasarruf önce kaçağı önlemeyle yapılır. Mahalle aralarındaki çeşmelerde araçlarını yıkayanlar veya ev bahçesinde şebeke suyu ile araç yıkayanlar bu konuda cezalandırılmalı. Kenar mahallelerdeki bahçeli evlerde şebeke suyu ile bahçe sulayanlar da bu konuda engellenmeli. Hortumu bahçeye atan kişiler akşama kadar suyu akıtmaya devam ediyor. Bizler artık birilerinin sorumsuzluğu nedeniyle susuzlukla cezalandırılmak istemiyoruz. Evinde su şebeke suyu haricinde su kaynağı olmayan bahçesini ekmesin” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER