© Aksaray 68 Haber 2021

Soba Satıcılarından Önemli Uyarı “Soba Değil Baca Öldürür”

Kış için odun kömür temini yapmaya çalışan vatandaşları uyaran soba satıcıları sobalardan daha önemli olanının evlerin bacaları olduğuna dikkat çekerek kış gelmeden önce baca temizlik ve bakımlarının yaptırılması gerektiğini söylediler.

Her yıl kış aylarında ülke genelinde sıkça haber olan soba zehirlenmeleri konusunda Aksaraylıları uyaran soba imalatçıları “Soba değil baca zehirler” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Kış hazırlıkları için hemşerilerimiz sobaların en iyisini alma derdindeler ama sobalar kadar aldıkları kömürlerin kalitesi ve evlerindeki bacalarda önem arz ediyor.

Yaz ayı boyunca evlerdeki bacaların çıkış yerlerine kuşlar yuva yapmış veya düşerek bu delikleri tıkamış olabilirler. Baca çekmediği veya az çektiği zaman sobanın en kalitelisinin de kömürün en iyisinin de hiçbir önemi yok. Hemşerilerimiz yaz döneminin son günlerinde evlerinin baca temizliklerini yaptırmalı. Yoksa kış döneminde duyduğumuz üzücü haberleri Aksaray’da da duyarız” derken sönmek üzere olan sobalara ilave kömür atılmasından da kaçınılması gerektiğini belirten esnaflar; “Hemşerilerimiz kış günlerinde özellikle de gece saatlerine doğru üşendikleri için sönmek üzere olan sobalarına közün üzerine kömür ilave ederek sabaha çıkmayı düşünüyorlar. Bu hata çoğu insanımızın canına mal olurken birçok kişinin de karbonmonoksit gazından zehirlenmesine sebep oluyor. Gece saatleri de olsa mümkün olduğu kadar kömür ilavesi ile gece çıkartılmaya çalışılmamalı. Ya o kovalar değiştirilmeli ya da odun takviyesi ile ısı sağlanmalı. Sobalar değiştirildikten sonra da acele ederek sobaların altı ve üstü kapatılarak hemen yatılmamalı ve sobalardaki kömürlerin tamamen tuttuğundan emin olunduktan sonra yine sobanın altı ve üzeri birlikte kapatılmamalı. Baca bakımları ile bu tedbirler alındığı zaman soba hiçbir aile için risk oluşturmaz” dediler. (Haber: EBUDAK)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER