© Aksaray 68 Haber 2021

Sanal Hırsızlara Dikkat!

Son yıllarda yaygın hale gelen internet sitelerinden alışveriş yapan vatandaşları hedef alan dolandırıcılar açtıkları sahte hesap ve sayfalarla vatandaşları soyuyorlar.

Dünya genelinde internet kullanımının artması ve teknolojideki yenilikler her alanda olduğu gibi alışveriş sisteminde de değişikliklere neden oldu. Özellikle Pandemi sürecinde tamamen yaygın hale gelen sanal alışverişler bazı art niyetli şahısların iştahlarını kabartırken bu ve benzeri sayfalardan alışveriş yaparak dolandırıldıklarını iddia edenleri sayıları da artmaya başladı.

Güvenli siteler dışında bazı sosyal medya sayfalarına verdikleri reklamlarda değişik türdeki ürünleri pazarlayan sayfalardan alışveriş yapanların tamamına yakını dolandırıldıklarını belirtirken sipariş verilen ürünlerle kendilerine gönderilen ürünlerin arasında benzerlik dahi olmadığını ifade ediyorlar. Bu sorunu kargo firmalarının da katı uygulamalarının büyüttüğünü söyleyen vatandaşlar; “Her alanda olduğu gibi ülkemizde her şekilde yasal boşluklar ve saçma sapan teslim politikaları ile dünya genelinde sorunsuz işleyen sanal alışveriş sistemi vatandaşları soymaya yönelik bir sistem haline geliyor. Geçmiş yıllarda çok sayıda örneğini gördüğümüz dolandırıcılık sistemine son dönemde kargo şirketlerinin bazı politikaları da yol açıyor.

Son dönemde özellikle sosyal medya sayfaları üzerinde satıldığı iddia eden kişilere ürünle alakası olmayan paketler teslim ediliyor. Kapıda yapılan ödemeyi almadan kargo yetkilisi paketi teslim etmiyor ve ürün kontrolü sağlanamıyor. Ürün teslim edildiğinde ise reklamı yapılan üründen farklı bir ürün çıkıyor. İade edilecek adres ve başka bir bilgi yok. Bu şekilde birçok kişi mağdur ediliyor. Kargo yönetmeliğinde değişiklik yapılması ve sanal alışverişlerdeki kapıda ödeme seçeneklerinde ürün kontrolüne izin verilmeli.

Bu ürünleri satanda sattıkları ürünlerle dolandırıcılık yapmaları nedeniyle çok ağır cezalar almalı. Sonuçta sistemli ve organize bir şekilde dolandırıcılık yapılıp, iş sisteme uydurulup yasal boşluklarla 1 lira etmeyecek ürünler başka ürünler gösterilerek satış yapılmış gibi gösteriliyor. Bu hırsızlığa saçma sapan teslim politikaları olan kargo şirketleri de teslim uygulamaları ile adeta ortak oluyorlar” dediler.(Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER