© Aksaray 68 Haber 2021

Rektör Arıbaş “Mühendislik Fakültesi Lokomotif Bir Okul”

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Mühendislik Fakültesinin 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Akademik Kurul Toplantısı, Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş’ın katılımıyla, Fakülte Konferans Salonu’nda düzenlendi. Akademik ve idari genel görünümün değerlendirildiği toplantıda yapay zekâyla eğitilen “Roboyaz” isimli robotun tanıtımı da yapıldı.

Etkinliğin açılışında kısa bir selamlama konuşması yapan Rektör Alpay Arıbaş, akademik çalışmaları ve bilimsel projeleri tatlı bir rekabet anlayışıyla arttırmak gerektiğini söyledi. Mühendislik Fakültesinin -somut proje üretimi ve toplumsal katkı bakımından- ASÜ’nün lokomotif okullarından birisi olduğunu ve bilimsel başarılarının her yıl yükseldiğini dile getiren Prof. Arıbaş, “Hocalarımızın yaptığı çalışmalar çok değerli ve ASÜ’ye katkıları çok büyük. Meseleye tatlı bir rekabet penceresinden bakıldığında katkının daha da artacağına inanıyoruz. Önce diğer fakültelerden daha iyi bir hale gelmek, sonra ülkemizdeki diğer üniversitelerin önüne geçebilmek, sonra da dünyadaki diğer üniversitelerden daha üst bir noktada olabilmek için tatlı bir rekabet içinde olmaya ihtiyacımız var” dedi.Bilimin, insani ve ahlaki değerleri yüksek toplumlara geçebilmesi ile bu rekabetin artması arasında anlamlı bir ilişki olduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Alpay Arıbaş, bakış açısını şu sözlerle izah etti: “Bilimi elinde tutan toplumlar dünyaya hükmediyorlar. Eğer bilimi elinde tutanlar insani ve ahlaki değerlere sahip değilse dünyanın başına bela oluyorlar ki; bunun örneklerini günümüzde acı şekilde yaşayarak görüyoruz. Bizler insanı, sevgiyi, adaleti önceleyen; hoşgörüyü ve canlılara saygıyı azami düzeyde gözeten bir kültürden geliyoruz. Böyle bir kültürün evlatlarıyız. Bilimin kâbusa ve zulme değil de sevgiye, hoşgörüye ve adalete dönüşebilmesi için bahsettiğimiz rekabet anlayışıyla çalışmalıyız. Daha yaşanabilir bir dünya için bilginin ve bilimin bizim ellerimizde olması gerekiyor.”

Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Hınıs’ın, genel akademik, idari ve fiziki durum hakkında bilgi verdiği toplantıda, yapay zekâyla eğitilen ve 65 farklı özelliği bulunan “Roboyaz” isimli dinamik robotun tanıtımı yapıldı. Robotu, Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Avuçlu ve öğrencileri geliştirdi. Roboyaz’da 14 bin satır kod, yaklaşık 300 bin eğitim verisi, 43 yapay zekâ tekniği, 77 giriş değeri, 137 parametre, 85 çıkış değeri ve dokuz farklı sensör bulunuyor. Robot, günlük hayatta karşılaşılabilecek sağlık, iklim, güvenlik gibi pek çok alanda kullanıcıların ihtiyaçlarına cevap verebiliyor, hayatlarını kolaylaştırabiliyor. Doç. Dr. Emre Avuçlu, Roboyaz’ı daha da geliştirmek ve yeni yeteneklerle donatmak için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Toplantının son bölümünde, akademik çalışmalarda başarı gösteren akademisyenlere başarı belgeleri takdim edildi ve sorular yanıtlandı. (ASÜ Basın)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER