© Aksaray 68 Haber 2021

Özgür Özel “Kendi Ürünlerinin İthal Edildiği Bir Anadolu Düşünülebilir Mi?

Geçtiğimiz gün Kanal 68 televizyonunda Gündem Özel programında gazetecilerin sorularını yanıtlayan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, çiftçiye ve tarım ürünlerine doğru stratejik planlarla teşvikler yapılması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz gün Aksaray’a ziyarette bulunan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Kanal 68 televizyonunda Gündem Özel programına konuk oldu. Programda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özel, Türkiye’nin kaynaklarının hepsine birden yetmediğini söyledi. Özel yaptığı açıklamada; “Siyasetin en basit tanıtımını yapmak istersek, siyaset dediğimiz şey, öncelik belirleme işidir. Yani kaynaklar her şeye yeter ama hepsine birden yetmez. Türkiye’nin kaynakları hiçbir şeye yetmiyor değil her şeye yetiyor ama hepsine birden yetmiyor. Dünyada en çok kamudan ihale alan 5 şirketin 3 tanesi bizde. Doymayan, doyurulamayan bir ekip var orada. Onların vergi borçları birikir. Meclis toplanıp AKP ve MHP oylarıyla 5’li çetenin vergi borçlarını affeder. Diğer taraftan bir esnafın vergi borcu vardır. Biraz geciktiğinde hacze başlarlar. Birilerinin önceliği, kendi eşi, dostu, akrabası oluyor. Kendilerine yakın çevrelerine kaynaklarını aktarırsa burada mazot 23 lira olabiliyor. Oysaki AK Parti ilk geldiğinde, Aksaraylılar 3 Kasım 2002 yılında onlara oy verdiklerinde, AK Parti’nin sözcülerinden Bülent Arınç, yeşil mazot getireceğiz. Çiftçiye vergisiz mazot vereceğiz. Onun da yarısı sizden yarısı bizden demişti. Bizler 7 Haziran 2015 seçimlerinde ÖTV’siz KDV’siz 1 buçuk lira mazot önermiştik. Yapamazsınız dediler yapacağız dedik. Bizim yapamazsınız dedikleri; taşerona kadro vermeyi, emekliye iki maaş ikramiye vermeyi gibi birçok şeyi bizde yapacağız dediler 1 Kasım’da. Ama mazot işini, çiftçiyi bir anda bıraktılar. Çiftçi Türkiye’de sesini duyurmakta en güçlük çeken, en örgütsüz, tek başına çile çeken ve birilerinin sesini duymadığı insanlar. Elimizde sihirli değnek yok ama bu ülkenin kaynaklarının doğru yerlere aktarılması lazım.” ifadelerini kullandı.

Çiftçiye verilen teşviklerin yetersiz olduğuna dikkat çeken Özel; “2006 yılında Türkiye’nin gayrisafi milli hasılatın yüzde 1’ini çiftçiye doğrudan destekleme olarak verilmesiyle ilgili Tarım Kanunu’nda değişiklik yapıldı. O günden bu güne en çok verilen rakam yüzde 0.46,  0.33’lerde bile verilmiş. Hiç 1’e yaklaşmamış. Bizim, CHP grup danışmanlarına yaptırdığımız çalışmada o teşvikler hak edildiği gün üzerinden eğer enflasyona çevrilseydi bugüne kadar çiftçilere verilmesi gereken para 560 milyar liraydı. Eğer dolara çevrilseydi 980 milyar liraydı. Oysa verilen para 220 milyar lira. Verilen teşviklerin tamamı alması gerekenden 4’te birini alıyor çiftçi. Kaynak orada kuzu gibi yatıyor. Dekar üzerinden verilen desteklemeler, ekim üzerine verilen desteklemeler yerine biz hep ürüne desteği söyledik. Ürüne destek konusu yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı ama onu da yine dönüm üzerinden, dekar üzerinden veriyor.” dedi.  Türkiye’de en stratejik ürünlerin tarım ürünü olduğunu ve onlara sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Özel; “ Gerçek destekleme iyi tarım uygulamaları doğru ürüne yönlendirmekle olur.  Kendi ürününü kendi çiftçinden alma, iyi fiyat verme, onu teşvik etme,  onu teşvik etsen bugünkü zararı etmezsin. Geçen hafta bir Cumhurbaşkanlığı kararı yayınlandı. Yurt dışından buğday ithaline izin veriyorlar. Toprak Mahsulleri Ofisi ihale yaptı. Tonuna 6 bin 500 lira buğday ithaline karar verdiler.  Kendi çiftçinden 2 buçuk liraya alıyorsun. Buğday yetmiyor yurt dışından 6 bin 500 liraya getiriyorsun. Bu paranın bin 500 lirasını teşvik diye kendi çiftçisine verse hiçbir sıkıntı kalmaz.” dedi. Son olarak Özel; “Türkiye’de ekilemeyen, dikilemeyen arazi var.  Neden ekilmiyor çünkü adam mazot alamıyor, kredi çekmiş borcunu ödeyememiş, hesaplarına haciz gelmiş kendini döndüremiyor.  İlaçların, gübrecinin borcunu, traktörün taksitini ödeyemiyor. Sen bu arkadaşlara nefes aldır. Türkiye’nin en stratejik ürünleri tarım ürünleridir. Samanın, buğdayın, ayçiçek yağının ithal edildiği bir Anadolu düşünülebilir mi? O yüzden doğru ürüne doğru zamanda doğru stratejik planlarla yönlendirmek için teşvikler, çiftçilerin hakkı olan paranın zamanında verilmesi, öncelik belirleme de müteahhitlerin betonun değil de vatandaşın karnının doyurulmasına teşvik verilmesi ve onlara sahip çıkılması halledebileceğiniz en kolay iş.” ifadelerini kullandı. (Haber: Stj. Muhabir Nazlı Gül A.)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER