Otomotiv Satışında “GÖS” Zorunlu Oldu
GÜNDEMTicaret Bakanlığı tarafından düzenlenen Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamında motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkında yeni kurallar getirildi.
Otomotiv sektöründe alım satımlar konusunda adil ve istikrarlı bir ortamın oluşturulması için çalışmalarını hız kesmeden sürdüren Ticaret Bakanlığı piyasanın korunmasına yönelik faaliyetlerini kararlılıkla sürdürüyor. Özellikle ikinci el ticaretinde yaşanan sorunların ortadan kaldırılması için çeşitli yenilikler yapan bakanlık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretini düzenleyen Yönetmeliğin kapsamını genişletti. Yenilikler kapsamının başında sıfır taşıtların distribütör ve yetkili satıcıların yükümlülüklerinde düzenlemeler yapıldı. Diğer taraftan elektronik ortamda gerçekleştirilen taşıt ihaleleri ile taşıt ön değerlemesine yönelik ilke ve kurallar da belirlendi.
Otomotiv ticaretinde sahte para, nakit sıkıntısı, belirlenen bedelin ödenmemesi gibi durumların yaşanmaması için de düzenlemeler yapan bakanlık taşıt alım satımında ‘Güvenli Ödeme Sistemi’nin kullanımını herkes için zorunlu hale getirdi. GÖS sayesinde araç alım satımı yapan vatandaşlar ve yetkililer dolandırıcılık olaylarından etkilenmemiş olacak. Otomotiv alımı yapmak isteyen vatandaşların alım öncesinde ödedikleri kapora için sipariş formu düzenleme zorunluluğu getirilirken satıcılar form düzenlemesi yapılmadan araç alıcısından ödeme talep edemeyecek. Diğer taraftan yetkili satıcı kaporası alınan taşıtı 45 gün içinde alıcıya teslim edecek ve taşıt teslimine 7 gün kalıncaya kadar satış fiyatının yüzde 10’undan fazla kapora alamayacak. İkinci el araç ticaretinde yetki belgesi almada yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için yapılan düzenlemeler kapsamında ise iş yeri açma ve çalışma ruhsatı, yetki belgesi şartları arasından çıkarıldı. Ayrıca taşıtını satmak isteyen vatandaşları yanıltacak fiyat tekliflerinin önüne geçmek ve ön değerleme yapan işletmeler arasında rekabeti bozucu uygulamaları engellemek amacıyla, elektronik ortamda yapılan ön değerlemelerde taşıt sahibine sunulan ilk fiyat teklifi ile nihai teklif arasındaki farkın yüzde 5’ten fazla olmamasına karar verildi. Verilen teklifin ise asgari 24 saat geçerli olması ve fiziksel incelemesi yapılan taşıta aynı gün içinde nihai teklif verilmesine yönelik düzenleme yapıldı. (Haber: S. OLGUN)
İlginizi Çekebilir