© Aksaray 68 Haber 2021

OSB’de İşsizlik Riski Artıyor

Aksaray’ın istihdam merkezi olan organize sanayi bölgesinde özellikle tekstil sektöründe ekonomik krize bağlı nedenlerle düşen talep ile diğer firmalardaki küçülme beklentileri işçiler için risk haline geldi.

2000’li yıllar ile birlikte yatırımların arttığı ve son yıllarda gelen firmalar sayesinde yatırım yapılacak alanın kalmadığı Aksaray Organize Sanayi Bölgesinde son genişleme alanında inşaat çalışmaları sürerken 1’inci OSB’de de bazı alanlarda üretim sorunsuz şekilde sürüyor. Özellikle yurtdışına çalışan firmalar kapasite artırırken iç piyasaya üretim yapan fabrikalar ise kriz ortamı nedeniyle öz kaynaklarını koruma çabasına girdiler.

Yurt genelinde azalan talepler nedeniyle ülke genelinde üretimin bazı sektörlerde azalması işçiler açısında en büyük risk olarak görünürken özellikle tekstil üretimi konusunda büyük yatırımları yapıldığı ve önemli markalara da üretimin yapıldığı Aksaray’da sürekli azalan üretim talebi nedeniyle fabrikaların bazılarının üretimi bu süreçte tamamen durdurabilecekleri ya da küçülmeye gitmek zorunda kalacakları iddiası kış öncesi çalışanları huzur ediyor.

Geçtiğimiz hafta içerisinde bir tekstil firması önünde yaşanan maaş krizinin de etkisi ile küçülme yolunu seçecek olan fabrika yetkilileri; “Üretimin azaldığı, makinelerin durduğu bir yerde küçülmeden başka çaremiz de yok. Bu süreci an az zararla atlatıp önümüze bakmaya çalışıyoruz. Burada üretim yapmadan bu kadar işçiyle birlikte durma şansımız yok. Bu işçilerin maaşları, sigortaları nereden ödenecek. İşler açılana kadar kredi çekip bunları ödeme şansımız da yok” derken işçiler de “tekstil sektöründe sıkıntıların yaşanmaya başlandığını hissediyoruz” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son dönemde üretim konusunda bazı firmalarda sıkıntılar yaşanıyor. Tekstilde çalışan işçi arkadaşların çok büyük bölümü diğer fabrikalara form vererek iş arıyorlar. Bunu yerlerini beğenmedikleri için mi? yoksa işten çıkartılacaklarını düşündükleri için mi yapıyorlar? Bunu bilmiyoruz. Ancak önümüzdeki kış mevsimi işçiler için de, işverenler için de çok sıkıntılı geçecek” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER