© Aksaray 68 Haber 2021

Orta Anadolu’da Yatırım Savaşı

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin ardından gözlerin çevrildiği İstanbul’dan çıkacağı beklenilen fabrikalar için yatırım bölgesi olacağı beklenilen orta Anadolu’da yeni yatırım beklentileri arttı.

1989 Yılında il olduktan sonra kendisine denk kabul edilen illeri çok hızlı bir şekilde geride bırakan ve ardından tarım ve hayvancılık şehri imajından özellikle 2000’li yıllardan sonra yapılan sanayi hamlesi ile çıkan Aksaray’da OSB’de yatırımcıların arsa beklentileri sürüyor.

Özellikle genişleme alanları hızlı bir şekilde dağıtılan ve hemen ardından başlayan fabrika alanlarının da bitmek üzere olduğu bölgede yeni genişleme alanı konusunda bir açıklama yapılmazken 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen yıkıcı depremlerin ardından gözler yeniden Marmara bölgesine çevrilince orta Anadolu’da yatırım için çağrılar başladı. Özellikle deprem konusunda Türkiye’nin en risksiz bölgesinde yer alan Aksaray ile beraber Niğde, Nevşehir, Konya gibi komşu illerde de kamuoyu oluşturmak adına çalışmaların yapıldığı öğrenildi.

OSB genişleme alanında dağıtımı yapılmamış arazisinin bulunmadığı Aksaray’da yatırımcılar için çalışmaları tamamlanan ve arsa tashihleri başlayan Sultanhanı, Eskil, Ortaköy, Ağaçören ve Sarıyahşi ile Güzelyurt ve Gülağaç organize sanayi bölgelerinde yeterli alan bulunmasına rağmen konumu itibariyle Aksaray’ı diğer illerden ayıran merkez OSB’sinde arsa olmayışı ve yeni yatırımcıların ilçelerdeki OSB’lere yönlenmesi Aksaray’ın konum avantajını kaybetmesine neden olurken Aksaraylılar merkez OSB’sinde yeni genişleme alanının açılmasını ve yatırımcıların teşviklerinin devam etmesi gerektiğini söylediler. Bu kriz döneminde en önemli konunun istihdam olduğunu söyleyen iş insanları açıklamalarında; “Aksaray sanayileşme konusunda konumunun verdiği avantajı sonuna kadar çok iyi kullandı. Son yıllarda açılan her alan çok kısa sürede dolarken halen yeni yatırımlar için sıra bekleyenler var. Bu süreçte yeni genişleme alanında da artık inşaat alanlarının sonuna geliniyor. Geçmişteki gibi “al arsayı canın istediği zaman yap” dönemi de yok. Her şey şeffaf, kendisine tashih edilen arsaları zamanında yapmayan kişilere cezalarını ödüyor ve yapılan denetimlerin sonunda süreç iptale kadar da gidiyor. Aksaray’a istihdam yaratacak yatırımcılara ihtiyacımız var. Artık sanayileşme konusunda Aksaray bölgenin parlayan yıldızı olmuş durumda. Konumumuz bizi diğer illerden 3 adım ileriye taşıyor. Demiryolu konusu da çözüldüğünde bölge Türkiye’nin sanayi merkezi haline gelecek. Marmara bölgesinde beklenilen deprem ve başlatılan dönüşüm çalışmalarını elbette oradaki fabrika sahipleri takip ediyordur. O insanlarda “olsun burada bekleyip sonucu görelim” demeyeceklerdir. Onlarda kendilerine güvenli bir liman arıyor. Bu liman için kriterleri de olacaktır. Doğru yeri seçip yatırım için şanslarını boşa kullanmazlar. Yatırım için hamle yapacak olan sanayici öncelikle taşınma sebebini tekrar yaşamamak adında deprem riski, sonrasında konum yani Türkiye’nin her yerine eşit ulaşım imkânı ve son olarak da teşvik konularında ince eleyip sık dokuyacaktır. Aksaray için kriterlere baktığımızda şehrimiz yatırım alanı haricindeki diğer 2 kriterde de rakipsiz durumda. Alan konusunda merkezden ilçelere yönlendirilen fabrika sahipleri merkez dışına gönderildiğinde konum avantajımızda diğer illerden olan avantajımızı kaybederiz. Bu insanlar Marmara’dan canları istediği için veya macera aradıkları için ayrılmayacak. Bu insanlar yatırım alanlarını seçerken ince eleyip sık dokuyacak ve hesaplarına gelen en iyi alana bu yatırımları yapacaklardır. Çevre illerde son günlerde bu yönde basın haberleri internet ortamında karşımıza çıkmaya başladı. İnşallah Aksaray’da da bu yönde bir çalışma yapılır ve gerçekten büyük kurumsal firmalar içinde istenilen alanlar açılabilir ve bölgemiz artık işsizlik sorununun konuşulmadığı bir bölge haline gelir” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER