© Aksaray 68 Haber 2021

“Öğrenci Motivasyonu Başarının Anahtarı Oluyor”

Milli Eğitim Bakanlığı, yeni eğitim öğretim döneminde gerekli hazırlıklarını yaparak yaklaşık 74 bin okulda ücretsiz ders kitaplarının dağıtımını gerçekleştirmişti. Eğitimci Yazar Eylül Bozkaya, yeni dönemde yapılan değişikliklerin öğrenci motivasyonuna etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

MEB yeni eğitim sürecinde bazı değişiklikleri uygulamaya başladı. Liselerde okula devam koşulları, sınıf tekrarı, açık öğretime geçişler, sınav sistemleri gibi konularda düzenlemeler hayata geçirilirken yeni eğitim öğretim döneminde öğrenci, öğretmen ve velileri nelerin beklediği konusunda Eğitimci Yazar Eylül Bozkaya bilgiler verdi. Yaz tatilinin ardından öğrenci motivasyonunun nasıl sağlanacağı konusunda önemli noktalara değinen Bozkaya, “Öğrenci motivasyonunun temelinde öğrencinin öğrenme süreci olan katılma arzusu vardır. Öğrencinin tatil döngüsü motivasyonlarını yeniden sağlayabilmeleri ve akademik başarılarını arttırabilmeleri için öğretmen ve velilerin süreci en iyi şekilde yönetebilmeleri ve bazı önlemler almaları gerekiyor” dedi.

 

Öğrenci motivasyonu için alınması gereken önlemleri aktaran Bozkaya, “Öncelikli olarak öğrenciye hedef tanımlamak, yol haritası oluşturmasına yardımcı olacaktır. Rehberlik çalışmaları ile öğrenciyi kontrol ve disiplin hissi verilmeli, motive edici bir çalışma programı yapılmalı, gerekirse bu program etkinliklerle desteklenmelidir. Yıl içerisindeki müfredat ve çalışma planlaması öğrenciye kişiselleştirilmelidir. Her bir hamlesi hazır olan öğrenci öğrenme sürecinde kaygısını da yönetebilmektedir. Planlı bir çalışma sürecinde zamanını da yönetebilen öğrenci için başarı kaçınılmaz bir sondur. Ailenin her şartta öğrencinin yanında olduğunu hissettirmesi, çalışmalarına destek vermesi öğrencinin özgüvenini arttırmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

Öğrencilerin başarılı bir eğitim süreci geçirebilmesi için ipuçları veren Bozkaya, “Öğrenci; beslenme, uyku düzeni, sosyal ortam ve aile ile okul çalışmalarını destekleyen bir nitelikte olduğunda motivasyon sağlayarak çalışmalarını planlar. Bunları yapan öğrenciler öğretmenlerinden yeteri kadar destek alır ve eğitim öğretim sürecini kapasitesinin üzerinde bir başarı ile tamamlayabilir. Başarı bir serüvendir ve süreklilik arz eden bir serüvendir. Her gün tekrarlanan küçük çabaların toplamıdır ve asla tek yönlü değildir” şeklinde konuştu. (Haber/Fotoğraf: S. OLGUN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER