Nihayet Çalışma Başlatılıyor
GÜNDEMAFAD başkanlığı koordinesinde Aksaray, Konya AFAD il müdürlükleri ile Konya Teknik Üniversitesi ile Aksaray Üniversitesinin birlikte yürüteceği Eskil ve Sultanhanı obruk duyarlılık haritası oluşturulması için çalışma başlatılırken çalışma ile obruklara karşı önlem alınması planlanıyor.
Türkiye’nin en verimli tarım arazilerini sınırları içerisinde bulundurmasına karşılık su sorununun aşılamadığı Konya ovası üzerindeki tarım arazilerinde yer altı su kaynaklarının kullanılması nedeniyle oluşan boşlukların çökmesiyle oluşan obruklar tarım arazilerinin dışında yerleşim yerlerine de yaklaşmaya devam ediyor. Aksaray Konya arasında ve Karapınar ilçesi sınırları içerisinde irili ufaklı yüzlerce obruk oluşurken dönem, dönem yeni obruk oluşumları konusunda da haberler gelmeye devam ediyor. Bazı obrukların derinliklerinin 100 metreyi aşması ve çapının çok büyük olması insan hayatı için de büyük risk teşkil ederken 2004 Yılında Ankara Maden ve Tetkik Arama genel müdürlüğünün çalışmasının ardından AFAD başkanlığı da bölgedeki obrukların haritalarının çıkartılması ve yeni oluşacak obrukların tespiti ile tedbir alınması için çalışma başlattı. AFAD başkanlığı tarafından koordine edilecek Sultanhanı, Eskil ilçelerindeki obruk haritalarının oluşturulması için yapılacak olan çalışmayı Aksaray AFAD il müdürlüğü, Konya AFAD il müdürlüğü, Konya Teknik Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi yürütecek. Yaklaşık 2 yıl sürmesi planlanan çalışmada havadan tespit edilecek obrukların yerden de derinlikleri ve genişlikleri tam olarak tespit edildikten sonra haritalanacak. Bu sayede bölgedeki obruk oluşunu takip edilirken risk altında olan yerleşim yerlerinde de tedbirler alınabilecek.
2004 Yılında bölgede Maden Tetkik ve Arama Kurumu tarafından yapılan çalışmada yer altı su kaynakları haritalanmış ve su statik su seviyeleri de sulama döneminde kayıt altına alındıktan sonra sulama sezonunun bitiminden sonraki süreçte de seviyeler alınarak aradaki fark raporlanmış, yer altı su kaynaklarının çok hızlı bir şekilde düştüğü ilgili kurumlara bildirilmişti.
Bölgeye yıllardır getirilemeyen tarımsal su sorununun obrukların oluşumunun en büyük nedeni olduğunu belirten bölgedeki vatandaşlar bölgede irili ufaklı çok sayıda obruk olduğunu ve obrukların tarım arazileri ile yerleşim alanlarını tehdit ettiğini belirterek yaptıkları açıklamada; “Konya ovası ülkemizin en verimli tarım arazilerinin başında geliyor. Yıllardır Türkiye’nin hububat deposu olmuş bu bölgede su sorunu artık bölgeyi çöl haline getirdi. Bölgede tarım ve hayvancılık ile geçimlerini sağlamaya çalışan insanlar isteseler de istemeseler de yeraltı su kaynaklarını kullanmak zorunda. Yıllardan beri bölge halkı olarak tarımsal sulama projesini bekliyoruz. Bu çağrı pek çok defa yetkililere iletildi. Türkiye dev projeler ile son yıllarda Dünya’da adından söz ettiriyor ama bölgeye tuz gölünün altını delmek için Çinlilerin getirdiği suyu getiremedi. Eskil ve Sultanhanı bölgesinde yer altında su çıkartalım derken yakında petrol bulunacak. Su seviyeleri her sene rekor derecede düşüyor. Bu toprakların can suyuna ihtiyacı var. Yer üstü su projesi hayata geçerse kimse yeraltındaki suyu çekmez ve 10 sene içerisinde kayıplar telafi edilir. Yer altı su kaynakları da bittikten sonra bu yaylalar da köyler de boşalacak. O zaman da “Köylerinizi terk etmeyin” veya “Köyümde yaşamak için sebebim var” gibi projeler ile köylere dönüş için destekler açıklanacak. Şimdi getirilmeyen su projesi ülke ekonomisine çok daha büyük zarar verirken bölge halkının da obruklar nedeniyle belki de canlarına mal olacak. Bizler artık ülkemizin en verimli tarım arazilerinin başında gelen Konya ovasına can suyu getirilmesini istiyoruz. Bu su bu bölgeye gelmezse 5 sene içerisinde bu obrukların sayısı çok daha fazla olacak ve belki de insanlar bu obruk oluşumunda canından olacaklar” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir