Ne Kadar Hazırız?
GÜNDEM6 Şubat tarihinde meydana gelen 2 büyük depremin ardından meydana gelen yıkımın yaraları sarılmaya çalışılırken aradan geçen 364 günde Aksaray’da yapılması gereken çalışmaların akıbeti belirsizliğini koruyor.
6 Şubat tarihinde 04:17’de Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi sonrasında da Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde meydana gelen 2 büyük depremin ardından 11 ilde can kayıpları yaşanırken özellikle Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman illerindeki yıkımın büyüklüğü ülkemiz genelindeki tüm illerde depremlerle ilgili acil önlem planları alınması gerektiğini ortaya koymuştu.
364 Gün önce meydana gelen deprem nedeniyle bölgelerde kalıcı konutlar için çalışmalar sürerken son olarak içişleri Bakanı Ali Yerlikaya 6 Şubat depremlerinde 53 bin 537 kişinin hayatlarını kaybettiğini açıkladı.
Depremlerin büyüklüğüne ve etkilendiği alanlara bakıldığı zaman Yüz yılın felaketi olarak da adlandırılan ve Dünya da eşine rastlanmayan aynı bölgedeki iki yıkıcı depremin ardından aylarca bölgede çalışan arama kurtarma ekipleri deprem felaketini bire bir yaşarken Türkiye’deki diğer illerinde çıkartacağı dersleri görmeleri için en net alan olarak kayıtlara geçmişti.
Yıkıcı depremin ardından sabah erken saatlerde harekete geçen Aksaray AFAD il müdürlüğüne bağlı ilk ekip Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde görevlendirilmiş sonrasında çıkan destek ekipleri de Kahramanmaraş merkezdeki bir günlük çalışmalarının arından Elbistan’daki ana ekibe dâhil olarak bölgede olumsuz hava şartları ve olumsuzluklara rağmen kendilerine katılan Samsun Canik belediyesi, Kayseri OSB itfaiye ekibi, Aksaray belediyesi itfaiye ekibi, Samsun belediyesi ekibi, PAK ve JAK gibi ekiplerle 8 günlük durmayan bir çalışma temposunda arama kurtarma faaliyetlerini tamamlamış ve sonrasında bölgedeki konteyner kentlerin kurulumu ile enkaz kaldırma işlemlerinin tamamlanması için aylarca görev yapmış ve çalışmaların tamamlanmasının ardından aylar sonrasında Aksaray’a dönmüştü. Aynı süreç içerisinde Aksaray belediyesi ekipleri de Kahramanmaraş merkezde kendilerine verilen tüm görevleri yerine getirdikten sonra Kahramanmaraş’ta Güney Kore ile birlikte konteyner kent kurarak depremzedelerin şartlarının az da olsa iyileşmesine katkı sağladı.
6 Şubat tarihli depremlerin ardından ülke halkı hep bir elden deprem bölgesindeki depremzedelerin ihtiyaçları için adeta bir seferberlik örneği göstererek evlerindeki erzaklarını dahi bölgeye göndererek Türk milletinin Dünyadaki diğer milletlerden ne kadar farklı bir millet olduğunu o süreçte bir kez daha Dünyaya göstererek depremzedelerin yalnız olmadığını gösterdi. Depremlerin ardından yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan yüzlerce aile Aksaray’da yurtlara ve boş evlere yerleştirilirken Aksaray halkı bu evlerin tüm ihtiyaçlarını da el birliğiyle tamamlayarak gelen ailelere de sahip çıktı. Bölgedeki eksikliklerin Devlet tarafından giderilmeye başlamasıyla bu ailelerden birçoğu tekrar memleketlerine dönerken Aksaray’da yerleşen çok sayıda aile ise memleketlerine tekrar dönmeyi düşünmediklerini ifade ediyorlar.
Ne Kadar Hazırız?
6 Şubat tarihinde ve sonrasında yaşananlar üzerine Aksaray’da AFAD il müdürlüğünün son dönemde yaptığı deprem çalışması tekrar gündeme geldi.
Eski Binaların Deprem Analizleri;
Aksaray’ın da aslında bir deprem bölgesi olduğu son dönemde bilimsel olarak birçok platformda açıklanırken AFAD il müdürlüğünün hazırladığı risk haritasında riskli bölge olarak telaffuz edilen bölgelerdeki özellikle de 2000 yılından önce yapılan çok katlı binaların depreme dayanıklı olup olmadıkları konusunda bir çalışma yapılmadı.
Konteyner Kent Alanları;
Deprem bölgesinde de en büyük sorun olarak göze çarpan konteyner kent alanlarının hazır olmaması ve alt yapıların getirilme süreleri nedeniyle konteynerlerin yerleşimlerinin gecikmesi iller için adeta bir uyarı olarak nitelendirilirken Aksaray’da konteyner kent olarak kullanılacak alanların belirlenip belirlenmediği ve o bölgelerdeki kanalizasyon ile şebeke suyu hatlarının yapılıp yapılmadığı belirsizliğini koruyor.
Toplanma Merkezleri;
Deprem bölgesindeki iller ile büyükşehirlerde de en büyük sorunların başında gelen toplanma alanları konusunda Aksaray belediyesinin yapmış olduğu park ve yeşil alanların aynı zamanda toplanma merkezi olarak kullanılacak olması ve bu alanlarda yapılan yenileme ve tuvalet, su gibi ihtiyaç noktalarının yerleştirilmesi Aksaray’ın toplanma alanları konusunda bir eksiğinin olmadığını gösteriyor.
Depolama Alanı;
Deprem bölgesindeki en büyük sorunlardan birisi haline gelen ve gerek Devlet tarafından gerekse halk tarafından gönderilen binlerce TIR’lık yardımın depolanamaması ve dağıtımlarının doğru şekilde yapılamaması deprem bölgesindeki en büyük sorun olurken bu konuda OSB, sanayi sitesi, pazar alanları, belediye, özel idare ve diğer resmi kamu kurum ve kuruluşlarına ait depoların büyüklüğü ve planlamasının da depremlerde kullanılmaya uygun olması depolama konusunda Aksaray’ın en hazır ili olduğunu ortaya çıkartıyor.
Deprem Eğitimleri;
Depremler konusunda en önemli tedbirler arasında gelen deprem eğitimleri konusunda Aksaray AFAD il müdürlüğü yıllardır ildeki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile okullarda depremler konusundaki eğitim faaliyetlerini tamamladı. Verilen deprem eğitimlerinde halkın deprem anında ve sonrasında nelere dikkat edeceği ve nasıl hazırlıklar yapması gerektiği anlatıldı. Belirli aralıklarla yapılan deprem tatbikatlarında öğrencilerin tahliye süreçleri ve toplanma alanları konusunda bilinçli davranmaları sağlandı.
Arama Kurtarma ve Acil Müdahale Ekipleri;
Deprem anında il dışından gelecek arama kurtarma ekiplerinden önce ildeki halkın yardımına ilk koşacak olan AFAD deprem başta olmak üzere tüm afet ve felaketler için ildeki en hazır kurum olma özelliğini taşıyor. Teknisyenleri dışında yaklaşık 3 bin civarında kayıtlı ve 115 aktif gönüllü ekibiyle deprem bölgesinde başarılı bir performans sergileyen Aksaray AFAD ekibi ilde yaşanabilecek deprem başta olmak üzere tüm felaketler için teknisyenler ile aktif gönüllü birimleriyle planlama ve eğitimlerini aylar öncesinden tamamladı. Dönem içerisinde arama kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere çeşitli olaylarda bir araya gelen ekip ile kadrolu teknisyen ekibinin koordinesi Türkiye’de birçok ile örnek olarak gösteriliyor.
Deprem bölgesi olarak kabul edilmesi gereken ve Tuz gölü, Hasan dağı fay hattı nedeniyle olası bir deprem konusunda deprem bölgesindeki sorunların birçoğunun yaşanmayacağı Aksaray’da acil yapılması gereken bina analizlerinin en kısa sürede yapılması ve konteyner kent olarak kullanılacak olan alanların belirlendikten sonra o bölgelere kanalizasyon ile şebeke suyu götürülerek deprem sonrası depremin vurduğu illerde yaşanacak sorunların Aksaray’da yaşanmasının önüne geçilmesi gerekiyor.
Depremeler konusunda konuşan Aksaraylıların çok büyük bir bölümü Aksaray’ın deprem olmayacak birkaç ilden birisi olduğunu ifade ederken deprem hazırlıkları konusunda hiçbir hazırlık yapmadıklarını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Kahramanmaraş’taki depremler ister istemez hepimizi derinden etkiledi ama bizler millete olarak çok çabuk unutan bir milletiz. Aradan geçen bir senede bölgeyi ve depremin ne olduğunu unuttuk. 11 İlde halen yaralar sarılmaya çalışılıyor, halen insanlar ilk gün gibi acılarını yaşıyorlar. 70 Metre kare eve sahip olanlar dünyanın en şanslı insanı olarak kendilerini görüyorlar. Depremler konusunda çocuklar okullarda aldıkları eğitimleri ile ailelerden daha bilinçliler. Eski apartmanlar konusunda herkes cebinden 5 kuruş çıkmadan Devletin gelip evlerini yenilemesini bekliyor. Bu işler için Devlet, millet el ele çalışmalı. Aksaray’da bazı müteahhitlerin bu konuda apartmanlarla anlaştıklarını ve yıkım ve yenileme çalışması yaptıklarını görüyoruz. Bu çalışmaların Aksaray’ın tamamına yayılması ve özellikle de kooperatif bölgesi olarak kabul edilen Fatih Mahallesindeki 2000 yılından önceki binaların yapılacak testlerden sonra yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda Aksaray’ın zemini konusunda merkezi konumdaki 4-5 mahallede sıkıntı olduğu herkesçe bilinmesine rağmen şimdilik susuluyor. Artık bir felaket gelmeden bir tedbir alalım da felaket bizleri değil, bizler felaketi yenelim. Depremi de deprem bölgesini de unutmamız 3 ay sürdü” dediler. (Haber: E.BUDAK)
İlginizi Çekebilir