© Aksaray 68 Haber 2021

Ne Kadar Güvenilirler?

Ülke genelinde uzmanlar depremler ve kentsel dönüşüm konusunda uyarılarını sürdürürken Aksaray’da 2000 yılı öncesi yaptırılan binaların güvenlikleri de tartışılıyor. Özellikle bazı mahallelerde yaptırılan binaların zemin ve sağlamlığı konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığı bilinmiyor.

6 Şubat depremlerinin üzerinden geçen yaklaşık 2 yıla rağmen Aksaray’da binaların güvenlik durumları konusunda bir çalışma yapılıp yapılmadığı konusunda bir açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin pek çok ilinde olduğu gibi Aksaray belediyesi kentsel dönüşüm çalışmalarını bir noktada başlatırken yerinde dönüşüm için müteahhit ve bina sakinlerinin zararlarının azalması için de ek kat imkanı ile bu sorunu biran önce çözmek için elinden gelen tüm adımları atsa da özellikle Fatih Mahallesinden başlamak üzere bazı mahallelerdeki 2000’li yıllardan önce yapımı tamamlanmış olan binaların zemin ve bina sağlamlıklarının 7 ve üzerindeki depremlere ne kadar dayanacağı bilinmiyor.

İl merkezinde kendi aralarında anlaşan bina sakinleri eski yapılarını belediyenin de teşviki ile dönüştürmek için boşaltarak anlaştıkları müteahhitlerden yapımı beklerken anlaşma yapılamayan ve kat malikleri bir araya getirilemeyen binaların durumlarının kontroller sonra açıklanmasını bekleyen vatandaşlar “Bizim ülkemizde hiçbir zaman deprem öldürmüyor, çürük binalar öldürüyor ve bizler de hep ders çıkartıyoruz” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Yaklaşık 2 sene önce Kahramanmaraş’ta 2 büyük deprem meydana geldi. Bu depremleri Aksaray’da da çok ciddi şekilde hissettik. Kilometrelerce uzakta yaşanan depremler sonrası bizim burada da zarar gören cami, okul ve binalar kontrollü şekilde yıkıldı. Yani merkezi olmasa da çok uzakta olan deprem bile bizim burada neredeyse yıkımlara neden oluyordu.

Bu bile Aksaray’ın deprem bölgesi olmadığı tezini çürütüyor. Aksaray’da olmaz ama yakın bir yerde olursa ne olacak. 6 Şubat depremleri Kahramanmaraş’la beraber 11 ilde yıkıma neden oldu. Kilometrelerce uzakta olan Hatay neredeyse haritadan silinirken Adıyaman gibi illerde Kahramanmaraş kadar yıkıma uğradı. Depremleri beklemek yerine hazırlık yapmalıyız. Aksaray’ın yapı stoğu yeni gibi görünse de bazı mahalleler sıkıntılı. Belediye bu konuda gerekenin fazlasını yaptı. Deprem bölgelerinde yıkım varken bile TOKİ ile dönüşüm çalışmasını başlattı ve neredeyse sona getirdi. Bu dönüşüm çalışmasının yanında yerinde dönüşüm için arsa sahipleri ve müteahhitlere büyük avantajlar sağlayarak yaptığı düzenleme ilde birçok yapının yıkımı başladı. Kendi aralarında anlaşan kat malikleri binalarını yıktırarak yeni yapılarının bitmesini beklemeye başladılar.

Ancak Fatih Mahallesi gibi eski olan yapıların bulunduğu ve zemini de soru işareti olan binlerce konutun durumu bilinmiyor. Kooperatifler döneminde yaptırılan binalarda oturanların bir kısmı dönüşüm için uğraş verirken binalarda oturmayarak kira geliri elde edenler ile yurt dışında yaşayan kat malikleri bu dönüşüme izin vermiyor. Bu insanlar buralarda oturmadıklarından kira gelirleri nedeniyle dönüşüme izin vermiyor. Belediyenin sağladığı imkanlar ile insanlar dönüşüm istiyor. Binaların sağlamlık durumu belli değil. Zemin durumu belli değil. Bu konuda yaklaşık 2 senedir bir çalışma da yapılmadı. Yeni bir felaket yaşanmadan Aksaray Üniversitesi, AFAD ve Belediyenin kuracağı bir ekiple bu ve benzeri binaların durumları kontrol edilmeli ve sağlam değillerse yıkımları için süreler verilerek dönüşüm için gerekli çalışmalara başlamaya teşvik edilmeliler. Bizler depremlerden ve diğer felaketlerden ders çıkartıyoruz ama her seferinde bir önceki çıkarttığımız ders notlarını bulamıyoruz” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER