© Aksaray 68 Haber 2021

Milyonları Kazanıp Asgari Ücretli Kadar Vergi Ödemediler

Son 2 yıldır ikinci el otomobil piyasasında yaşanan artış ilimizde de yüzlerce kişinin cebini doldururken bu kayıt dışı kazancın muhatapları bir asgari ücretlinin ödediği vergi kadar bile vergi ödemediler.

2020 Yılının Mart ayı ile birlikte ülkemizde de görülen koronavirüs salgını özellikle Çin menşeyli üretim ağının durmasına neden olurken bu durum en çok da otomobil üretimini vurdu. Pandemi arası ve ardından Çin’de üretilen çiplerdeki sorun nedeniyle bir türlü belini doğrultamayan üretim ağı en çok seyyar galericilere yaradı.

İlimizde de sayıları son iki yıl içerisinde oldukça artan bu kişilerin 2 yıl içerisindeki alım satımlardan yüz binlerce liradan fazla kazanç sağladığı iddia edilirken bu kişilerin ne kadar vergi ödediği veya gelirlerinin ne kadarını beyan ettiği konusunda bir açıklama yapılmaması ve sabit galerilerin her türlü gider ve denetimle karşı karşıyayken bu kişilere göz yumulması tartışmalara neden olmaya başladı.

Özellikle düşük gelirli olarak bildiğimiz asgari ücret ile geçimini sağlamaya çalışan emekçilerin maaşlarından bile her ay düzenli olarak vergi tahsilatı yapılmasına karşılık kayıt dışı şekilde yüz binlerce lira kazananların görmezden gelinmesi konusunda konuşan vatandaşlar; “Son yıllarda gerek arsalar gerekse arabalardan birileri binlerce lira kazanç sağlıyorlar. 500 bin liraya aldığı bir aracı 1 ay içerisinde 600 bin liradan daha pahalıya satan yani ayda yüz bin liradan fazla gelir elde edenleri duyuyoruz.  Arsa alım satımlarında da anormal rakamlar bu işin içinde yetkisi ve kaydı olmayan aracılar tarafında  yönetiliyor bunu da gören bilen yok. Bu işte vergiyi kayıt altında olan galericiler ile emlakçılar öderken dışarıdan bu işe dahil olanlar yılda milyonlar kazanmasına rağmen bir kuruş ödemiyor. Yılda üç araç alım satım hakkı bulunan bir kişi ayda 3 araç satarak haksız ve vergisiz kazanç sağlıyor. Sülalesindeki her bir birey adına otomobil alım satımı yapan bu kişileri her nedense kimse görmüyor veya görmezden geliyor. Halkın en alt kademesi olan asgari ücretliden vergileri alınırken arsa alım satımı yaptıran aracılardan, araç alım satımı yapan kişilerden ve bunlar gibi yüzlerce kişiden tek kuruş vergi alındığını düşünmüyoruz. Bu kişileri kimler ne zaman denetleyecek veya görecek bunu da bilmiyoruz. Denetim denince herkesin aklına vergi levhası asılı bulunan esnaflar geliyor bir de binlerce lira kazanan aracılar var bunlara bir bakın artık” derken galerici esnafları da son yıllardaki araç alım satımlarındaki aracı sayısının hızla arttığını ifade ederek toplumun her kesimi galerici oldu diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son birkaç yıldır araç alım satımlarında anormal farklar oluşmaya başladı. Sıfır araç üretiminde yaşanan aksaklıklar modelli ikinci el araç fiyatlarını sürekli arttırıyor. Halk arasında alım satım arasındaki farkla çok fazla kar görünüyor ancak 500 bine alınan bir araç 600’e satılsa da kar 100 bin değil. Çünkü bizler bu işi yapmak için benzeri araçları yeniden aynı yere koymak durumundayız. Bu araçları da tekrardan 500’e alamadığımızdan bizlerin karı tahmin edildiği kadar değil. Ancak dışarıdan bu işi yapan binlerce kişi var. Bu kişiler araç alım satımı yapmak zorunda olmadıklarından işlerine gelen araçları alıp satarak bu karları ediyorlar. Vergi dairelerine de kayıtları bulunmadığından satış masrafı dışında 5 kuruş vergi ödemiyorlar. Son yıllarda bu işin tadı kaçtı araç ticaretinin artık yüzde 70’işnden fazlası  kayıt dışı dönmesine rağmen müdahale de yok. Bu işten en çok mağdur olan kişiler bu işi yapan galericiler” dediler. (Haber:E.B)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER