Maymun Çiçeği Tehlikesine Karşı Rehber Yayımlandı
GÜNDEMSağlık Bakanlığı tarafından dünya çapında yayılan ve geçtiğimiz günlerde Dünya Sağlık Örgütü’nce kırmızı alarm verilen maymun çiçeği hastalığıyla ilgili rehber yayımladı.
2024 yılı güncellemesi yapılan ve geçtiğimiz gün bakanlık tarafından yayıma konulan rehberin güncellenmesine 10 doktor katkı sundu. Hastalığın türünden belirtilerine, korunmasından bulaşma yoluna kadar pek çok bilginin yer aldığı rehberde çiçek aşısının önemine değinildi.
Yayımlanan rehbere göre gündeme gelen virüsün Poxviridae ailesindeki Orthopoxvirus cinsinin bir üyesi olan M-Çiçeği virüsünün (MPox) neden olduğu bir hastalık olduğu belirtildi. Sağlık Bakanlığı’nın rehberinde yer alan bilgiye göre M-Çiçeği’nin, öncelikle Orta ve Batı Afrika'nın tropikal yağmur ormanlarında endemik olarak görülen ve zaman zaman dünyanın diğer bölgelerine buradan yayılan, az sayıda görülen viral bir zoonotik hastalık olduğu ifade edildi. Belirtilerinden bahseden rehber klinik olarak; ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık ve büyümüş lenf nodları ile kendini gösteren hastalığın bir dizi tıbbi komplikasyona neden olabildiğinin altı çizildi. Rehberde semptomların genellikle 2-4 hafta süren ve kendi kendini sınırlayan M-Çiçeği ağır vakalara da yol açabileceği belirtildi.
Bakanlığın rehberinde “M-Çiçeği, çiçek hastalığından daha az bulaşıcıdır ve daha hafif seyirli bir tabloya neden olur. Çiçek hastalığına karşı kullanılan aşılar, M-Çiçeğine karşı da belirli oranda bir koruma sağlamaktadır. Çiçek hastalığının tedavisi için geliştirilen antiviral ajanlar, M-Çiçeği tedavisi için de kullanılmaktadır. İnsandan insana bulaşmada uzun süreli yakın ten tene temas önemlidir. Enfekte kişinin sekresyonları (cinsel çıktılar dahil) ile direkt temas (lezyonlarla temas edecek şekilde sarılma, masaj, cinsel temas gibi), cilt lezyonları ile bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozalarla (göz, burun, ağız mukozaları gibi) doğrudan temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarından kontamine olmuş nesnelerle (yatak çarşafı, havlu vb.) yakın temas diğer bulaş yollarıdır. Bu tür temas genel olarak aynı evi paylaşan kişilerde, kapalı ortamlarda çok uzun süre yakın mesafede bulunanlarda ve enfekte kişiyle kişisel koruyucu ekipman kullanmadan temas eden sağlık çalışanlarında risk oluşturur.” ifadelerine yer verildi. Kamuoyuyla paylaşılan bilgilerde çiçek aşısı olanların hastalığı önlemede yüzde 85 oranında korunduğu belirtilerek “Çiçek hastalığına karşı aşının rutin uygulandığı dönemde çiçek aşısıyla aşılananlarda, çiçek aşısının M-Çiçeğini önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu gözlemsel birkaç çalışmayla kanıtlanmıştır. Bu nedenle daha önce çiçek aşısı olanlar hastalığı daha hafif geçirebilir ya da hastalıktan korunabilirler. Çiçek hastalığına karşı önceden aşı yapıldığının göstergesi olarak ön kol üst kısmındaki aşı izi kabul edilebilir.” denildi. (Haber: S. OLGUN)
İlginizi Çekebilir