Kuraklık Sadece Çiftçiyi Değil Tuz Gölünü de Yok Ediyor
GÜNDEMKuraklık nedeniyle ekili tarım arazilerinde hasar tespit çalışmaları sürerken Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan tuz gölü de kuraklıktan nasibini aldı. Aksaray,Ankara ve Konya’daki kaynaklardan beslenen göldeki çekilme şimdiden bin metreye ulaştı.
Türkiye’nin en büyük ikinci gölü olan ve ülkenin tuz ihtiyacının tamamına yakınını karşılayan tuz gölü de kuraklıktan nasibini aldı. Flamingoların göç yolunda olması nedeniyle doğal güzelliği ile de sıkça söz edilen tuz gölünde son yıllardaki su sıkıntısı gün yüzüne çıkmaya başladı. Aksaray,Ankara ve Konya illerindeki akarsular ile yağışlardan yeterince beslenemeyen tuz gölü bölgedeki su sıkıntısının tam anlamıyla ortaya çıkmasını da sağladı. İlerleyen yıllarda yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan göl ile ilgili acil olarak su kaynağı çağrısında bulunan yetkililer Aksaray,Konya ve Ankara’dan gelen kanalların genel olarak sanayi ve evsel atık taşıdıklarından gölde önemli oranda çevre kirliliğine neden olunduğunu söylediler. 2004 Yılında göle giden kaynakların korunmasıyla ilgili Maden Tetkik ve Arama (MTA) ekipleri o dönemde hazırladıkları raporlarda gölün acil olarak yer üstü su kaynaklarıyla beslenmesi gerektiğini ve yer altı su kaynakları konusunda da aşırı su kullanımı olduğu gerekçesi ile ruhsatlandırma çalışmalarının başlatılmasını istemişlerdi. O günden bu güne gerekli tedbirlerin alınmaması bölge çiftçilerinin sürekli olarak su söylemlerine sessiz kalınması nedeniyle yok olmaya başlayan göl ile ilgili olarak acil bir tedbir alınması gerektiği söylendi.
Tuz gölünün su kaynağı olmaması nedeniyle tamamen kuruması durumunda öncelikli olarak doğal yaşam alanları konusunda sıkıntı yaşayacak kuş sürülerinin de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı uyarısında bulunan yetkililer Aksaray’ın turizm anlamında önemli bir değeri olan tuz gölünün kaderine bırakılması durumunda Aksaray’a ciddi turizm darbesi vuracağı uyarısında da bulundular. (Haber:E.B)
İlginizi Çekebilir