© Aksaray 68 Haber 2021

Konut Satışları Artıyor 30 Günde 944 Satış Yapıldı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Aksaray genelinde 1-30 Eylül tarihleri arasında 944 konut satışı yapılırken kriz ortamına rağmen geçen yıla göre konut satışlarındaki artış yüzde 26 seviyesine ulaştı.

TÜİK ülke geneli ve illerin Eylül ayı konut satış verilerini açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre 1-30 Eylül tarihleri arasında Aksaray genlinde 944 konut el değiştirdi. Satışı yapılan konutların sadece 31’i ipotekli olarak satılırken geri kalan 913 konut ise diğer satış olarak kayıtlara geçti. Satışı yapılan konutların 425’i sıfır konutlardan oluşurken geri kalan 519 konut ise ikinci el olarak devredildi.

TR 71 bölgesinde kendisine denk olarak kabul edilen Nevşehir, Kırşehir, Niğde ve Kırıkkale illeri arasında bu alanda uzun yıllardır başka bir ile bırakmayan Aksaray’da geçen yıl 1-30 Eylül 2023 verilerinde 750 konut satışı yapılırken istatistiklerin en dikkat çeken yanı da geçen yıla göre çok daha etkili olan kriz ortamına rağmen Aksaray’daki konut satışlarında yüzde 26’lık bir artış oldu.

TÜİK verileri ile Konut fiyatlarını değerlendiren Aksaraylı vatandaşlar açıklamalarında; “Aksaray’da konut devirlerine bakıldığında hiçbir sıkıntı yokmuş algısı oluşuyor. Ancak bu kadar konutu kim nasıl almış bununda bir açıklanması gerekiyor. Bu ilde bu veriler sürekli olumlu çıkarken insanların yaşam standartları değişmiyor. Alt gelir grubu ile orta gelir grubu kişilerin artık kredi ile de olsa konut alma şansı kalmadı. Bu kredi faizleri ile kimse bu yükün altından kalkamaz. Diğer satış kısmı konusunda TÜİK daha açıklayıcı bir ifade kullanırsa artışın nedenini bizler de anlamış oluruz. Bu satışlar para ile mi yoksa arsa paylarıyla mı devroluyor. Takas olan konutlar çift sayılıyorsa da bu veriler gerçeği yansıtmaz. Bu veriler ışığında müteahhitlerimizin okkalı bir zam yapma zamanı gelmişte geçmiş bile. Ülkede enflasyon düşerken, şirketler ve cirolar küçülürken konut sektöründeki yüzde 26’lık artış normal mi?” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER