© Aksaray 68 Haber 2021

Kök Hesabı Can Sıkacak

Maaş zammı için Temmuz ayını bekleyen işçi ve Bağ-Kur emeklileri açıklanan oranı yetersiz bulurken açıklanan zammın kök maaşlar üzerinden mi yoksa 10 bin lira üzerinden mi yapılacak tartışmaları başlarken gözler yapılacak olan açıklamalara çevrildi.

Ekonomik krizin etkilerini en çok hissedenlerin başında gelen emeklilerin bekledikleri Temmuz ayı zam oranları açıklandı. Açıklanan rakamlar memurlar için de emekliler için de beklentilerin altında kalırken Devlet desteği ile en düşük emekli maaşı olarak 10 bin lira alacak olan emeliler yeni bir açıklama yapılmadığı taktirde ay sonu bu zammı da göremeyecek.

6 Aylık enflasyon rakamlarına göre işçi ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24,73, memur emeklileri yüzde 19,31 zam alacak. Ancak kök maaşları 10 bin liranın altında olan işçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları hazine tarafından 10 bin liraya tamamlanıyordu. Emekli aylıkları artışı tamamlanan aylığa değil kök aylığa yapıldığı için kök maaşları 10 bin liranın üzerinde olan emekliler verilen zamdan yararlanırken 10 bin liranın altında kalan emeklilerin ise kök maaşlarına yansıtılacağından bu zam oranından beklentilerinin altında ya da sadece kök maaşlarını artırarak yararlanabilecekler.

Haziran ayı içerisinde kök maaşı 8 bin lira olan ancak hazine yardımı ile 10 bin lira emekli aylığı alan bir emekli bu zamla beraber 9 bin 978 lira 40 kuruş kök maaşı ile yine 10 bin lira almaya devam edecek. Yapılan zam nedeniyle kök maaşın artması ile aradaki fark hazine tarafından ödenenden düşülmüş olacak.

Açıklanan rakamlara göre kök maaşı 10 bin lira olan emekli zamla birlikte 12 bin 473 TL,

kök maaşı 15 bin lira olan emekli; 18 bin 709 TL,

kök maaşı 20 bin lira olan emekli; 24 bin 946 TL ve

kök maaşı 25 bin lira olan emekli ise 31 bin 182 TL emekli aylığı alacak.

Geçtiğimiz yıl Temmuz ayında verilen ara zamdan da bu nedenle yararlanamayan emekliler yaşam şartları nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan bu konuda bir açıklama beklediklerini söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Son 2-3 yıla kadar duymadığımız bir kök maaş uygulaması ile artık aldığımız maaş zamlarını bile hesaplayamaz olduk. Şu anda hayat şartları her gün daha fazla zorlaşıyor. Devlet yardımı ile 10 bin lira alıyor ve bununla da faturaları ödemeye çalışıyoruz. Çocukların yardımlarıyla ay sonunu getirmeye çalışıyoruz. Aylardır enflasyon oranı, maaş zammı diye başlayan haberleri takip ediyoruz. Ama anladığımız kadarıyla bu sene ki Temmuz zammından da 10 bin lira alan emeklilere hiçbir şey çıkmayacak. Geçen senede aynısı oldu. Şimdi sadece Devlet desteğini azaltmış olacak. Sayın cumhurbaşkanından artık şu kök maaş hesaplaması konusunda bir açıklama bekliyoruz. Değil 10 bin liraya artık 15 bin liraya bile yaşama şansımız kalmadı. Evin içerisine kapanıp 4 duvar arasından çıkmasak bile yetmiyor” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER