© Aksaray 68 Haber 2021

Koçak “Üreticinin Tarlada Kalması İçin Kazanması Gerekiyor”

Pancar hasat sezonunun başladığını ve alım fiyatlarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak üreticinin tarlada üretime devam etmesi için kazanç sağlamasının şart olduğunun altını çizdi.

Pancar alım fiyatlarının üreticinin beklentisinin altında kaldığını ifade eden Ziraat Odası Başkanı Koçak açıklamasında “2024-2025 yılı pancar söküm süreçleri başladı. Üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum. Aksaray’ın üreticisi pancar üretimiyle 2 şeker fabrikasını besliyor. Geçtiğimiz günlerde pancar alımında taban fiyatları açıklandı. Arpa ve buğdaya verilen fiyata baktığımız zaman pancar fiyatları bir nebze de olsa üst düzeyde belirlendi. Tabi ki bu fiyatları üreticilerimizin beklentisini karşılamadı. Üreticilerimiz pancar alımında taban fiyatını en kötü ihtimalle 2 bin 750 lira olarak bekliyordu. Bizim talebimiz 3 bin lira civarındaydı. Ancak alım fiyatı 2 bin 350 lira verildi.” dedi.

 

Üreticinin üretimde devamlılığını sağlamak için desteklenmesi ve küstürülememesi gerektiğinin altını çizen Koçak, “Girdi maliyetlerinde yaşanan artışlardan dolayı bu yıl üreticimiz ürünlerinden kar elde edemedi. Aynı şekilde pancarda da çok bir kar olmadı ama en azından zarar ettirmedi. Ekiliyorsa para kazanılması lazım. Üreticinin tarlada kalması için kazanması gerekiyor. Üreticiyi kesinlikle tarlaya küstürmemek lazım. İnşallah üreticilerin sıkıntıları göz önünde bulundurularak pancar taban fiyatları gözden geçirilir. Üreticiyi tarlaya küstürmeden bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. Üretici tarlaya sırtını dönerse tarlalar boş kalır ve gıda krizi yaşanır.” şeklinde konuştu.

 

İklim değişikliğinin rekolteyi etkileyebileceği değerlendirmesinde bulunan Koçak sözlerine “Aksaray’da yaklaşık 1 milyon 100 ton civarında şeker pancarı üretimi bekliyoruz. Yıllık üretim ortalamamız genellikle bu şekilde oluyor. Türkiye’de 3 veya 4’üncü sıralarda yer alıyoruz. İklim değişikliğine bağlı olarak diğer ürünlerin üretim rekoltesinde düşüş yaşanmıştı. Bu yüzden bu yıl pancardaki üretim rekoltemizde de farklılıklar yaşanabilir.” diyerek son verdi. (Haber: S. OLGUN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER