© Aksaray 68 Haber 2021

Koçak “Bu Tasarı Gıda Enflasyonunu Körükler”

Hazırlıkların devam ettiği iddia edilen yeni vergi paketinde yer alacağı iddia edilen yem ve gübredeki KDV oranına tepki gösteren Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak yem ve gübredeki KDV oranlarının gıda enflasyonunu iki katına çıkartacağı uyarısında bulundu.

Bayram boyunca bazı haber kanalları ve haber sitelerinde sıklıkla gündeme getirilen vergi reformu paketi konusunda resmi kaynaklardan bir açıklama yapılmazken vergi düzenlemesi ve artırımı iddiaları halkın tepkilerine neden olmaya başladı.

Bu iddialardan birisi olan yem ve gübredeki KDV oranlarının yüzde 10 ile yüzde 20 oranına çıkartılacağı iddialarına çiftçilerin çok büyük bir bölümü tepki gösterirken Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’ta meclise gelmesi beklenen reform paketinden ilgili düzenlemenin çıkartılmasını talep ederek yaptığı açıklamada; “Hazırlanan yeni vergi taslağına göre yeme yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 KDV konulması da yer alıyor. Gübreye ve yeme gelecek her hangi bir vergi artışı gıda enflasyonuna x2 olarak yansıyacak.

Üreticilerin maliyetlerini düşürülmesi beklenirken artırılması manidar.

Tarımın temel girdileri olan gübre ve yemde KDV artışı yapılırsa hem gıda sanayinden çıkış fiyatları hem de marketteki fiyatlar artacaktır. Yani gıda enflasyonu artacaktır. Böylece yoksulluk daha da derinleşecektir. Bu nedenle gübre ve yemde KDV artışı yanlış olacaktır.

TBMM den geçerse Yeni vergiler arasında yeme yüzde 10, gübreye yüzde 20 KDV (Katma Değer Vergisi) konulması öngörülüyor.

Hayvancılığın en önemli girdisi yeme ve bitkisel üretimin en önemli girdilerinden gübredeki KDV çiftçiye yansıtılacak ve çiftçinin maliyetleri artacak.

Sonuç olarak özetle, tatil sonrası meclis gündemine getirilecek bu bürokratik vergi taslağına, yaşanan ekonomik sıkıntılar dikkate alınarak tarımın temel girdileri olan gübre ve yemde KDV artışı nedeniyle üretici ve tüketici oluşan fiyat artışlarından etkilenecek geçim sıkıntısı daha da artacaktır.

Gübre kullanımı Dünya ortalamasının altında olan ülkemiz de kaldırılmış olan KDV uygulamasının yeni açıklanacak Vergi Paketi ile birlikte tekrar uygulamaya konulmasının düşünülmesi, tarımda çiftçilerimizin gübreye erişimine engel olacaktır.

Hükümet yetkililerimiz mutlaka müdahale ederek yasal düzenlemeler meclise gelmeden tasarının geri çekilmesi zor bir sezon geçiren üreticilerimiz adına beklentimizdir” dedi.

Çiftçiler Soruyor; “Üretmeyelim mi?”

Açıklanan hububat fiyatları karşısında perişan durumda olduklarını belirten Aksaraylı çiftçilerde hazırlıkların sürdüğü iddia edilen vergi reform paketinde yar aldığı iddiası gündeme getirilen yemde yüzde 10, gübrede de yüzde 20’lik KDV oranıyla ilgili yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizde tarımda hayvancılıkta zora girerken Aksaray’da imkânsız hale geldi. Başka illerde sulu arazilerde yapılan tarım Aksaray’da kıraçta yapılıyor. Gücü olan yeraltı su kaynaklarıyla tarlalarını sularken gücü olmayan da her yıl kuraklıkla onların yarısı kadar bile ürün alamaz hale geldi. Tarlasını sulayabilen arkadaşlar da petrol istasyonları veya MEDAŞ’a ödedikleri paralarla bizlerden farklı durumda değiller. Şimdide yem ve gübrede KDV artışı bekleniyormuş. Ne diyelim yapsınlar. Bizler ekmek için tarlaları ipotek ettirirken birileri de bizler ekmeyelim diyerek ellerinden gelen çabayı veriyor. Ekmezsek ve mandıraları boşaltırsak herhalde bu vergileri ödemeyiz ve zararımız da azalır. Yani en azından üretmek için her sene daha da küçülmeyiz. Şimdi sadece bir sorumuz var; “Ekmeyelim mi?” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER