© Aksaray 68 Haber 2021

Kiracı ve Ev Sahiplerine Kötü Haber Elden Kira Dönemi Bitti

Resmi gazetede yayınlanan kararla ev ve iş yeri kiralarının elden tahsilatları yasaklanırken ödemeler devam eden süreçte sadece banka, PTT ve özel finans kurumları aracılığı ile yapılacak.

Konut ve işyeri kiralarının elden ödenmesinin yasaklanmasıyla ilgili süreç 17 Ekim itibari ile son buldu. Ev ve işyeri kiralarını ödeyecek olanlar elden ödeme yapamazken mülk sahipleri de kiracılarından tahsilatları banka veya postaneler aracılı ile yapmak zorunda kalacaklar.

İlgili kararın resmi gazetede yayınlanmasının ardından kiraları elden tahsil eden ev sahipleri de kiracılar da cezalarla karşı karşıya kalacaklar. Aynı tahsilat yöntemi günü birlik veya haftalık olarak verilen apart türü daireler için de geçerli olacak.

Düzenleme ile kiracılar ile ev sahipleri arasındaki kiranın ödenmediği karmaşası son bulurken kayıt dışı gelir konusunda da tüm mülkler takip edilmiş olacak. Bu sayede milyarlarca lira kayıt dışı kazancın olduğu ve vergi sistemine girmeyen kira gelirleri de beyan edilmiş olacak.

Yasanın yürürlüğe girmesi konusunda konuşan ev sahipleri düzenlemenin kendilerine bir zararının olmayacağını aksine kira için kiracıların peşinde gezmek zorunda kalmayacaklarını belirterek yaptıkları açıklamalarda; “Bizlerin vergiler konusunda bir sıkıntısı yok. Kira kontratlarımızda kira stopajının kiracıya ait olduğu zaten yazıyor. Doğacak veriler de isteseler de istemeseler de kira bedellerinin üzerine eklenmiş olacak. Bu sayede her ay kiracı kapısı beklemek zorunda kalmayacağız. Bizler beyanlarımızı verir gelirlerimizin üzerine de devlete ödenecek bedelleri ekleriz” derken kiracılar da mevcut düzenleme ile yeni bir zam dalgası ile karşı karşıya kalacaklarını ifade ederek yaptıkları açıklamalarda; “Son 2 yıldır ev sahipleri zam yapmak için her fırsatı değerlendiriyorlardı. Şimdi bu kiralar bankalardan ödenecek diye ek kira zammı isteyecekler. Yani devlete bin lira vereceklerse 3 bin lira da kendilerine isteyecekler. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. İl merkezinde kira artışları sürüyor. Bazı yerlerde ev kiralarının asgari ücreti geçtiği söyleniyor. Bu kanun da kiracıların canını yakacak. Allah razı olsun” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER