© Aksaray 68 Haber 2021

Kira Artışında Üst Sınır Yüzde 64,91 Oldu

Ağustos ayı enflasyon oranının açıklanmasıyla birlikte işyeri ve konut kiralarındaki artış oranındaki üst sınır da yüzde 64,91 olarak açıklandı.

TÜİK tarafından açıklanan Ağustos ayı enflasyon verileri ile Eylül ayında kira artışı yapacak olan işyeri ve konut kiracılarının 12 aylık ortalama rakamı da belli oldu. TÜİK’in 12 aylık verilerine göre Eylül ayında kira artışı yapacak kiracılar için en yüksek artış oranı yüzde 64,91 olarak açıklandı.

Daha önceden Cumhurbaşkanlığı kararı ile yüzde 25 olarak belirlenen kira artışlarında 1 Temmuz itibariyle yüzde 25 sınırlamasının kaldırılması sonrası TÜFE oranına göre belirlenen kiralar konusunda “Ev sahipleri hem denklik zammı yaptılar, hem de bu zammı talep ediyorlar” diyerek yaptıkları açıklamalarda; “Ülke genelindeki ekonomik tedbirler işe yarasın diyerek tarım ürünleri, maaşlar yerinde tutulmaya çalışılırken ne yazık ki insanların zorunlu ihtiyaçları ve bunlardan birisi olan barınma giderleri konusunda bir tedbir alınmıyor. Aksaray’da insanlar ortalama asgari ücret seviyesinde yaşamlarını sürdürmeye çalışırken biraz daha şanslı olanlar da memur maaşlarıyla yaşamaya çalışıyorlar.

Bu gelirlerin üzerinde geliri olanlar zaten bu kira artışındaki TEFE, TÜFE gibi olayları umursamıyor. Çünkü onlar kiracı değil ve hatta birçoğu da kira toplayan insanlar. Aksaray’da 17 bin liraya çalışan bir işçiden en az 10 bin lira kira talep ediliyor. Ev biraz daha lüks sayılabilecek özelliklere sahip ise bu kira bedeli asgari ücreti de aşıyor. Şimdi TÜFE’ye göre yüzde 64,91 zam yapılacak dediniz. Peki bu ev sahiplerinin yaptıkları ara zamlar ne olacak. Bu zamları yılbaşındaki zamdan mı yapacağız? Yoksa bu son zamdan mı yapacağız? Denetim yok. Denetleme yapılıyorsa da vergilendirme için yapılıyor. Bütün ev sahipleri de zaten “vergi çıkarsa onu da siz ödeyeceksiniz, ödemezseniz çıkın ödeyecek birisi oturur” diyor. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Yüzde 65 kira zammına izin vermek dar gelirlinin nefesini keser” yorumunu yaptılar. (Haber: Elif BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER