© Aksaray 68 Haber 2021

Kira Artış Oranı Yüzde 65,07 Oldu

TÜİK Yıllık enflasyon oranını açıkladı. 12 Ayın ortalamasına göre TÜİK’e göre TÜFE oranı yüzde 65,07 oldu.

Kira oranlarının belirlenmesinde ve birçok kalemde yapılacak zamlarda belirleyici öneme sahip olan TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Açıklanan oran memur ve emekli maaşlarına kadar birçok kalemde fiyat artış oranları için belirleyici öneme sahip olurken dükkân ve konut kiraları konusunda da en üst limit olarak belirleyici durumda.

Türkiye istatistik kurumu memur, işçi ve birçok vatandaşın merakla beklediği rakamları dün paylaştı. TÜİK’in açıkladığı verilere göre 12 ayın ortalama artış oranı yüzde 65,07 olarak açıklanırken açıklanan oran kiracılar tarafından da, konut ve dükkân sahipleri tarafından da tepkiyle karşılandı.

Dükkân Kiracıları “Yüzde 65 Artış Fazla”

Konut Kiracıları “Biz Bu Orana Razıyız”

TÜİK tarafından açıklanan yüzde 65’lik oranla ilgili konuşan dükkân kiracıları; “açıklanan verilere göre 200 bin lira ödediğimiz dükkânlara yüzde 65 artış ile 330 bin lira ödeyeceksiniz deniyor. Kira kontratlarında bu oranlar belirleyici. Bizler esnaf olarak ayakta kalmaya çalıştıkça daha çok batağın içerisine giriyoruz. Pandemi döneminde bile zamlarından vazgeçmeyen dükkân sahiplerine daha çok kazandırmak için çalışmaktan bıktık usandık. Geçen seneki ödediğimiz 200 bin liranın kredisini bile bitirmemişken şimdi de açıklanan rakama göre 330 bin lira ödeyeceksiniz diyorlar. Bu rakam çok fazla. 2 Sene ev kiralarını sınırlayan Devletimizden dükkân kiraları konusunda da bir adım bekliyoruz. Bu süreç artık esnafı tamamen bitirecek” derken konut kiraları için de 2 yıllık aranın ardından belirleyici olan TÜFE oranları konusunda konuşan kiracılar; “Açıklanan rakamlar bizlerden fazla ev sahiplerini memnun etmedi. Hala kiracılar ile ev sahipleri arasında ‘evden çıkın’ tartışmaları devam ediyor. Şu anda kirasına bırakın yüzde 65’i yüzde 100 bile zam yapmaya razı olan kiracı olmasına rağmen konut sahipleri u oranları kabul etmiyor. 3-4 yıldan önce evlere giren kiracıların tamamı evden çıkartılma riski ile karşı karşıya” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER