© Aksaray 68 Haber 2021

Kayan “Üreticide Sabit, Tezgahta Zamlı Fiyat”

Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan, geçtiğimiz günlerde Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan ve sabit tutulan çiğ süt fiyatlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Çiğ süt fiyatlarının üreticide sabit tutulduğunu ancak market raflarında zamlı olduğunu söyleyen DSYB Başkanı Bekir Kayan, sabit tutulan fiyatların üreticiyi mağdur ettiğini söyledi. Süt üreticisinin kazanç sağlayamadığını aktaran Kayan, “Süt fiyatlarının güncellenmesini bekliyorduk ancak Ulusal Süt Konseyi fiyatları sabit tuttu. Üreticilerimiz süt fiyatlarının sabit kalmasından olumsuz etkilendi ve mağdur oldu. Devletimiz tarafından müdahaleler yapılıyor ama yetersiz kalıyor. Bazı firmalar sütü almayı bırakmaya başladı. Çeşitli bahaneler üreterek üreticilerin elindeki sütü almıyorlar. Üreticilerin sütlerini satamaz duruma geldik. Geçtiğimiz yılın üretim ve girdi maliyeti endekslerimize baktığımızda süt üretiminde fazla bir değişim yaşanmadı. Bu değişimlerim bizleri etkilemediğini düşünüyorum. Üretici tarafından baktığımızda çiğ süt fiyatları sabit kalırken tüketici tarafından baktığımızda raflarda fiyatlar vatandaşın alım gücünün üzerinde seyrediyor. Devletimiz sütlerin yerde kalmaması için süt tozu kotasını aştı. Şu anki süt tozu kotası bize yetersiz geliyor. Biz günlük 160 ton istemiştik Aksaray’a 80 ton verildi. Bakanlığımız ile gerekli görüşmeleri sağladık en az 160 ton süt tozu kotası verilmesi talebinde bulunduk. Bu noktada üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için talebimizin karşılanmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çiğ süt üretiminde bazı sanayicilerin üreticiye sıkıntı yarattığını kaydeden Kayan, “Diğer taraftan sanayicilerimizle zaman zaman yaşadığımız sıkıntılarımız da oluyor. Sanayicimizin çiğ sütü belirlenen fiyatın altına almaması gerekiyor. Sanayicilerimizin bazıları süt değerlerinin belirlenenden düşük olduğunu bahane ederek alış fiyatını aşağıya çekiyor. İnşallah bu sıkıntılar bir an önce çözüme kavuşur ve üreticiler rahatlar.” dedi.

Hayvancılık üretiminde ithalatın önüne geçilmesi ve süt üreticisinin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Kayan sözlerini “Hayvancılık üretiminde devamlılığın sağlanması ve üreticinin desteklenmesi için öncelikle ithalatın durdurulması gerekiyor. Hayvanlar ithal gelince iç piyasanın dengesi bozuluyor. Yıllardır bu işe emek veren eli nasırlı üreticilerimiz yurt dışından getirilen hayvanlar yüzünden mağdur oluyor. Buradaki üreticiyi korumadığımız sürece dökme suyuyla değirmeni döndüremeyiz. İçerideki üreticiyi küstürmemeliyiz. Üretimin devam etmesi için üreticinin desteklenmesi lazım.” diyerek sonlandırdı. (Haber: S. OLGUN)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER