© Aksaray 68 Haber 2021

Kaliteli Süt İçin Analiz Başlıyor

Türkiye’de süt üreticilerinin süt analiz laboratuvarının eksikliğinden dolayı üreticiler çeşitli problemler yaşıyordu.

Bu problemleri çözmek için bir yıla aşkın bir süredir mücadele verdiklerini belirten Aksaray Süt Birliği Kurucu Başkanı Esat Zengin; “Birliğimizin süt analiz laboratuvarını resmiyete kazandırdık. Bu laboratuvar pazartesi gününden itibaren, sahada numune alınıp çalışılmaya başlanılmış olacak” ifadelerini kullandı.

Zengin açıklamasının devamında; “ Merkez İlçe Süt Birliği personelimiz ve başkanlarımıza nasıl bir yol izleneceğine dair eğitimler vereceğiz. Aksaray Süt Analiz Laboratuvarı’mıza bir de Kayseri’yi bağladık.” dedi. Süt Analiz Laboratuvarı’nın Aksaray için önemli bir değer olacağını söyleyen Aksaray İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav; “Merkez Süt Üreticiler Birliği ile bakanlığın yaptığı protokol kapsamında ilde üretilen kaliteli ve hijyenik süte ilave çiğ süt analiz desteği verecek.  25 Ekimden itibaren ilçelerimizde dâhil olmak üzere çiğ süt analizleri alınmaya başlanacak. Bu analizler alındıktan yağ ve protein oranına göre de sınıflandırılacak. Sonra kurulan laboratuvarlarda sisteme işlenecek. Biz de buna çiğ süt analiz desteği vereceğiz” dedi. Süt üretiminde Türkiye’de 9’uncu sırada olduğuna dikkat çeken Saklav; “ Günde bin 200 ton süt üretimimiz var. Süt üretimimiz yeterli düzeyde fakat, hijyenik ve kalite olarak üretmemiz gerekiyor. Biz ne kadar kalite de süt üretiyoruz bunu öğreneceğiz. Geçen yılın oranına göre protein oranımız çok iyi durumda.  Protein oranı 3 buçuğu geçti, yağda 4’e yaklaşmışız.” ifadelerini kullandı.

Tarımsal üretimde Aksaray’ın önemli bir şehir olduğunun altını çizen Saklav; “ 2020 TÜİK verilerine göre ülkenin ekonomisine kattığımız tarımsal üretim değeri 8,2 milyar lira oldu. Aksaray’ın yüzölçümünün yarısı tarım arazisi. 390 bin hektar tarım arazisi var. Her yıl ekiliyor. Bu da Aksaray’ın pandemiye rağmen tarımsal üretim değerini 2 milyar lira arttıran nadir illerden biri olduğunu gösteriyor. Aksaray’da 22 tane süt işleme tesisi, 15 tane yem fabrikası, 6 tane et işleme tesisi, 4 tane kesimhanesi, bir tane de kıratlı kesimhanesi var.” dedi.

Saklav son olarak ; “Hayvancılıkta Türkiye’ de ari işletmede (üretilen ette ve sütte hastalık bulunup bulunmaması) ile Aksaray’da 117 işletmesiyle 30 bin hayvan ile geçen sene 4’üncü sırada tamamladı. Üretimimizi gerçekleştirirken bakanlıklarımız milletvekillerimiz ve çiftçilerimiz daha birçok birimlerin katkılarıyla bu destekleri yerine getirdik. Amacımız çiftçimizi doğduğu yerde doyurmak, çiftçilerimizin ürettiği ürüne destek olmak istiyoruz” dedi. (Haber/Foto: S.O)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER