© Aksaray 68 Haber 2021

Kalan Su Kaynakları da Kuruyor

Su kaynaklarının hızla yok olduğu ve yer altı su kaynaklarının da sürekli düştüğü Aksaray’da suya talebin artması ve yıllardır beklenilen su yatırımının gelmemesi ildeki su sıkıntısını artırırken düşmeye devam eden yeraltı su seviyesi ile barajlardaki su seviyesi acil tedbirler alınması gerektiğini ortaya çıkartıyor.

İç Anadolu bölgesinin merkezinde olan ve tarım hayvancılık kenti olarak bilinmesine rağmen yıllardır su sorunun çözülemediği Aksaray’da son yıllarda yağış miktarlarının sürekli düşmesi ve artan nüfusa bağlı olarak su tüketiminin artması Aksaray için büyük risk oluşturuyor.

Türkiye’nin en verimli tarım alanlarının bulunduğu Konya ovasının önemli bir bölümünü de sınırları içerisinde bulundurmasına karşılık su sorunu nedeniyle sınırlı tarım ürünleri ile geçimini sağlamaya çalışan Aksaraylı üreticiler yaz mevsiminin gelmesi nedeniyle su sıkıntısının iyice hissedilmeye başladığını söyleyerek yaptıkları açıklamalarda; “Aksaray’ın acil olarak başka havzalardan su kaynağına ihtiyacı olduğunu söylüyoruz. Yıllardır yeraltı su kaynakları ile tarım yapmaya çalışıyoruz. Bu sene hububata verilen fiyata baktığımızda zararımız büyük. Biz diğer illerdeki üreticiler gibi sulu tarım arazilerine sahip değiliz. Bu arazileri sulamak için ya elektrik ya da mazot kullanmak durumundayız. Bu da üretim maliyetlerini artırıyor. Son yıllarda yeraltı su kaynakları da hızla düşmeye devam ediyor. Sürekli olarak dalgıç indirmeye başladı. Yakında bu suda kalmayacak ve bizler artık yaptığımız tarımı da hayvancılığı da yapamaz duruma geleceğiz. Ülkemizin Doğusuna da, Batısına da dev projeler yapılıyor ama merkezdeki Aksaray’a su getirilemiyor. Artık bu sorun için beklenecek zaman kalmadı. Her sene bir önceki seneyi arar olduk” derken Aksaray’ın içme suyu ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Mamasın barajındaki su seviyesi de hızla düşmeye devam ediyor. Özellikle nüfusa bağlı olarak artan su tüketimi ve kurak giden kış mevsiminin de etkisi ile her yıl daha da küçülen Mamasın barajındaki su sorunu konusunda konuşan yetkililer ise yaptıkları açıklamada tasarruf çağrılarını tekrarlayarak; “Aksaray’ın su sıkıntısını çözmek adında DSİ ile yapılan çalışmalar sürüyor. Bu sorun çözüme kavuşana kadar hemşerilerimizin su tüketimi konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz. Tasarruf ile bu sorunu biraz olsun erteleyebiliriz. DSİ tarafından yapılan çalışmalar sürüyor. İnşallah bu çalışma tamamlandığı zaman içme suyu sorunu tamamen ortadan kalkacak. Müstakil mahallelerde ikamet eden hemşerilerimiz artık şebeke suyu ile bahçe ve çim sulamaktan vazgeçmeliler. Bu konuda denetim yapacak ekiplerin artık harekete geçmesi gerekiyor. Su sıkıntısını ortaya çıkartmak için Barajın 5 yıl önceki görüntüsü ile bu yılki görüntüsünün karşılaştırılması yeterli olacaktır” dediler. (Haber: E.BUDAK)

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER