© Aksaray 68 Haber 2021

Kaç Bina Riskli ?

6 Şubat tarihinde meydana gelen 100 yılın felaketi için yaralar sarılmaya devam edilirken deprem riski olan illerde de kentsel dönüşüm başta olmak üzere hazırlıklar sürüyor. Aksaray’daki 1999 öncesinde inşa edilen pek çok binanın ise akıbetini içerisinde oturanlar bile bilmiyor. Ülke genelinde 6 Şubat tarihinde meydana gelen 100 yılın felaketi sonrası deprem riski olan bölgelerde hazırlıklar sürerken Aksaray’daki binaların deprem konusundaki durumları tartışma konusu oluyor.

Özellikle 1999 öncesinde yapılan ve imar affı sonrası özellikle Yavuz Sultan Selim Mahallesinde (Belediye arsaları) imar affı bahanesi ile tek katlı yapılan 3 kadar çıktığı dikkate alındığında ve aradan geçen 8 aya rağmen hangi konutların ne kadar riskli olduğunu bilmediklerini belirten vatandaşlar açıklamalarında; “Bizim ülkemizde ne yazık ki her felaketten önce her şey bilinir ama felaketlerle ilgili en büyük tedbir her zaman “İnşallah olmaz” olur.

Yıllar öncesinden İstanbul depreminden gerekli dersler çıkartılsaydı bu yıkım belki de daha az olurdu. Aksaray’da da durum farklı değil. Burada bir aktif fay hattı olduğunu haberlerden ve sosyal medyadan duyduk. Elbette bu Aksaray’da deprem olacağı anlamına gelmiyor ama çevre illerde meydana gelecek olan depremler sonrasında Aksaray’da etkilenecek. Hatay, Adıyaman, Diyarbakır ve diğer iller bu şekilde olmadı mı? Aksaray’ın riskli alanları zemin olarak sıkıntılı alanlardır. Bu alanlardaki başta 1999 öncesi yapılan yapılar kontrol edilmeli sonrasında da belediye arsalarındaki yapıların durumu kontrol edilmeli. 6 Şubat sonrası Aksaray Üniversitesi ile belediyenin böyle bir çalışma yapacağını düşünüyorduk. Ama aradan geçen zamana rağmen neredeyse hiçbir şey yapılmadı.

Buralardaki riskli yapılar tespit edildikten sonra kat maliklerine bu binaların yıkılması için süre verilerek halk dönüşüme teşvik edilmeli. Bu çalışma ile bireysel dönüşüm de yapılır. Zaten belediye dönüşüm desteği için ek kat izni de vermişti. Bu çalışmalar sadece devlet tarafından yaptırılamaz. Artık bireysel olarak bizler de elimizden geleni yapmalıyız. Bu konuda bina sakinlerinin bazıları rıza gösterirken bazıları da kiracı oturuyor diyerek rıza göstermiyor. Bu konutlarda özellikle de Fatih Mahallesindeki 1999 öncesinde yapılan konutlardaki testler önem taşıyor. Allah göstermesin şehirdeki depremlerde en riskli bölge zemini ve yapılış şekilleriyle o bölge. Bunu bizler kadar yetkililer de biliyor ama her nedense aradan geçen 18 ayda bir adım atılmadı” dediler. (Haber: E.BUDAK)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER